Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «HPV-test i screeningprogrammet mot livmorhalskreft for aldersgruppen 25-33 år - Prosjektplan for en systematisk oversikt»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • HPV-test i screeningprogrammet mot livmorhalskreft for aldersgruppen 25-33 år - Prosjektplan for en systematisk oversikt

Prosjekt

HPV-test i screeningprogrammet mot livmorhalskreft for aldersgruppen 25-33 år - Prosjektplan for en systematisk oversikt - prosjektbeskrivelse

Publisert Oppdatert

Hensikten med denne systematiske oversikten er å undersøke fordeler og ulemper ved å bruke HPV-test i screeningprogram mot livmorhalskreft for kvinner mellom 25 og 33 år.


Sammendrag

Langvarig infeksjon med humant papillomavirus (HPV) er en initierende årsak til utvikling av livmorhalskreft i 99% av tilfellene. I de fleste tilfeller er det likevel stor sannsynlighet for at en HPV-infeksjon går over av seg selv uten å føre til livmorhalskreft. Siden 1995 har Norge hatt et landsdekkende screeningprogram mot livmorhalskreft for kvinner i alderen 25 til 69 år (Livmorhalsprogrammet). Livmorhalsprogrammet har vært basert på primær cytologisk vurdering av celleprøver fra livmorhalsen, men fra 2022 innføres primær HPV-test av celleprøvene for kvinner mellom 34 og 69 år. Samme år inviteres det første årskullet som har fått HPV-vaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet til screeningprogrammet.

Hensikten med denne systematiske oversikten er å undersøke fordeler og ulemper ved å bruke HPV-test i screeningprogram mot livmorhalskreft for kvinner mellom 25 og 33 år. Separate analyser og vurderinger skal gjøres for HPV-vaksinerte og uvaksinerte deltakere.

Vi vil gjennomføre et systematisk litteratursøk i relevante databaser. Titler, sammendrag og fulltekst av relevante referanser vil vurderes mot inklusjonskriteriene. Vi vil benytte det digitale verktøyet EPPI-Reviewer i seleksjonsprosessen, og bruke ulike maskinlæringsfunksjoner for å effektivisere prosessen. Vi vil hente ut og analysere data fra de inkluderte studiene og vurdere deres metodiske kvalitet med egnede sjekklister og verktøy. Vår tillit til resultatene, inkludert overføringsverdi til en norsk sammenheng, skal også vurderes. Resultatene vil sammenstilles og presenteres i en norskspråklig rapport. 

Se fullstendig prosjektbeskrivelse på Cristin for mer informasjon om resultater, deltakere, kontakter med mer

Prosjektdeltakere

Prosjektleder

Jon-Vidar Gaustad, Folkehelseinstituttet

Prosjektdeltakere

Randi Ingebjørg Krontveit, Folkehelseinstituttet
Martin Smådal Larsen, Folkehelseinstituttet

Start

15.02.2022

Slutt

15.08.2022

Status

Pågående

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Folkehelseinstituttet

Prosjektbeskrivelse

Prosjektplan_godkjent.pdf

Prosjektleder

Jon-Vidar Gaustad

Prosjektdeltakere ved FHI

Martin Smådal Larsen