Hopp til innhold

Prosjekt

Evolusjon av Bordetella pertussis i Norge, 1996-2019: Allelvarianter av vaksine relaterte antigener - prosjektbeskrivelse

Publisert Oppdatert

I dette prosjektet ønsker vi å undersøke utviklingen og distribusjon av ulike kloner av B. pertussis fra norske pasienter i perioden 1996-2019, ved bruk av helgenomsekvensering.


Sammendrag

Kikhoste er en svært smittsom bakteriell luftveisinfeksjon forårsaket av Bordetella pertussis (B. pertussis). Små barn er mest utsatt for alvorlige komplikasjoner. Dette er en vaksineforebyggbar sykdom og vaksinedekningen på verdensbasis er høy. Likevel sees en økning i forekomst av pertussis globalt. Norge er det landet i Europa med flest meldte tilfeller per 100 000 innbygger. Årsaken til økningen er sammensatt, men patogen tilpasning er trolig en sentral faktor. Flere studier fra andre land viser at B. pertussis populasjonen endrer seg vekk fra de vaksine relaterte stammene. Dette er bekymringsfylt siden endret B. pertussis populasjon kan svekke effekten av vaksinen. I dette prosjektet ønsker vi å undersøke utviklingen og distribusjon av ulike kloner av B. pertussis fra norske pasienter i perioden 1996-2019, ved bruk av helgenomsekvensering. Dette for å se om det har vært molekylær epidemiologiske endringer og eventuelt fastslå når endringene inntraff.

Se fullstendig prosjektbeskrivelse på Cristin for mer informasjon om resultater, deltakere, kontakter med mer

Prosjektdeltakere

Prosjektleder

Didrik Frimann Vestrheim, Folkehelseinstituttet

Prosjektdeltakere

Margrethe Greve-Isdahl, Folkehelseinstituttet
Anna Hauge, Folkehelseinstituttet
Lin Thorstensen Brandal, Folkehelseinstituttet
Lene Haakensen Kolstad, Folkehelseinstituttet
Ola Brynildsrud, Folkehelseinstituttet

Om prosjektet