Hopp til hovedinnhold
FHI logo

En samfunnsbasert helseintervensjonsstudie for å øke oppmøtet til screening av livmorhalskreft blant innvandrere i Norge

Prosjekt

|

Sist endret

Formålet med studien er å måle effekten av to nye tiltak rettet mot å øke deltakelse blant innvandrerkvinner i det eksisterende livmorhalskreft-screeningprogrammet.

Sammendrag

Prosjektet vil bli gjennomført i samarbeid med Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse (NAKMI). Formålet med studien er å måle effekten av to nye tiltak rettet mot å øke deltakelse blant innvandrerkvinner i det eksisterende livmorhalskreft-screeningprogrammet. Det er forventet at andelen innvandrerkvinner i screeningprogrammet vil øke i de områdene der tiltakene prøves ut. Effekten skal måles ved hjelp av registerdata. Prosjektleder søker om fritak fra samtykkekravet for følgende data om kvinner i Norge og deres fastleger - tidsrommet 2012-2018: • Norsk cytologiregister (en del av Kreftregister) Hvilke kvinner som har tatt celleprøve (test for screening av livmorhalskreft) og resultat på disse. Eventuelt hvem som har tatt prøven (gynekolog, fastlege). • Norsk Folkeregister. For kvinner: Informasjon om alder, innvandrerkategori, innvandrerbakgrunn, fødeland, antall år i Norge (for innvandrere), utdanning, inntekt, sivilstatus, kommunenummer, mennen's fødeland. For fastleger: Informasjon om fødeland og innvandrerbakgrunn. • Fastlegedatabasen. Koble hver kvinne til fastlegen og gir oss fastlegens kjønn og alder.

Prosjektleder

Esperanza Diaz, Folkehelseinstituttet

Start

01.07.2015

Slutt

01.06.2023

Status

Avsluttet

Godkjenninger

Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Folkehelseinstituttet

Publisert |Sist endret