Influensavaksine til gravide beskytter både mor og barn
Artikkel
|Oppdatert
Gravide i 2. og 3. trimester har økt risiko for alvorlig influensasykdom. Derfor anbefaler Folkehelseinstituttet at de tar influensavaksine. Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko anbefales også vaksine.
Anbefaling til gravide
Gravide i 2. og 3. trimester og spedbarn under 6 måneder har økt risiko for alvorlig sykdom og komplikasjoner som følge av influensasykdom. Vaksinasjon av gravide vil i tillegg til å beskytte mor, også bidra til å beskytte barnet inntil 6 måneder etter fødsel.
- Gravide som er i 2. eller 3. trimester i influensasesongen bør ta influensavaksine.
- Gravide som tilhører en av de andre risikogruppene for alvorlig influensa, eller en av de øvrige målgruppene for vaksinasjon (husstandskontakt, svinerøkter, helsepersonell) anbefales vaksine også i 1. trimester.
Anbefalingen gjelder for influensasesongen (høst og vinter).
Beskytter mor og barn
Influensa er like vanlig blant gravide som blant andre kvinner, men gravide i 2. og 3. trimester har høyere risiko for alvorlig sykdom. Risikoen øker jo lenger ut i svangerskapet man kommer. Hvis mor blir alvorlig syk utgjør dette også en fare for fosteret.
Spedbarn har høyere risiko for alvorlig influensasykdom enn større barn og voksne. Vaksineres mor i svangerskapet blir barnet beskyttet det første halvåret etter fødsel.
Om influensavaksine
Studier viser at vaksinen gir like god beskyttelse for gravide som for andre friske voksne. Gjennomsnittlig gir den beskyttelse mot influensa hos 60 % av de som blir vaksinert. Det betyr at mange som er vaksinert likevel kan bli smittet, men mye tyder på at disse blir mindre syke enn om de ikke hadde vært vaksinert.
Influensavaksinen som anbefales til gravide gis i én dose og inneholder kun deler av influensavirus, salter og vann. Vaksinen kan ikke gi influensasykdom.
Influensavaksinen beskytter ikke mot koronavirus eller andre virus og bakterier, som også kan gi influensalignende symptomer.
Mer om anbefalingen om influensavaksine til gravide og effekt kan du finne i Kunnskapsgrunnlaget for influensavaksinasjon
Bivirkninger og influensavaksine
Vanlige bivirkninger er ømhet, rødhet og hevelse på stikkstedet, samt feber, lett sykdomsfølelse og muskelsmerter. Alvorlige bivirkninger og allergiske reaksjoner er svært sjeldent etter influensavaksinasjon.
Influensavaksine i svangerskapet øker ikke risikoen for abort, for tidlig fødsel eller skader på fosteret.
Du kan også lese mer om sikkerhet ved bruk på egen temaside på Folkehelseinstituttets nettsider og i Vaksinasjonshåndboka:
- Bivirkninger av vaksine - temaside fhi.no
- Kunnskapsgrunnlaget for influensavaksinasjon
- Bivirkninger etter vaksinasjon - råd til helsepersonell
Hvor kan jeg ta vaksinen?
Vaksinering foregår vanligvis i perioden oktober til desember. For å finne ut hvor du kan få satt vaksine kan du sjekke kommunes nettsider eller nettsiden til fastlegekontoret ditt.
Hva koster vaksinen?
Det kommer an på hvor du bor. Det er opp til kommunene, legekontorene og vaksinasjonsstedene å bestemme prisen. Folkehelseinstituttet har gått bredt ut og gitt beskjed om at det er viktig at de som vaksinerer tilstreber lav pris, slik at alle som bør ha vaksinen har råd til å ta den. Snakk med fastlegen eller sjekk kommunens nettsider for å forhøre deg om pris.
Helsepersonell med pasientkontakt, laboratoriepersonell som håndterer prøver som kan inneholde influensavirus, personer som jobber med levende griser, samt saneringspersonell og andre som jobber med mistenkt eller bekreftet influensasyk tamfugl skal få kostnader knyttet til vaksinering dekket av arbeidsgiver.
Vaksinering i apotek er ikke en del av influensavaksinasjonsprogrammet, og alle som vaksinerer seg der må betale full pris for vaksine og vaksinering. Dette gjelder også personer i målgruppene.
Hvorfor er det ulikheter i pris?
Det er ingen regulert fast pris for å sette influensavaksine på personer i risikogruppene, og det er dermed opp til kommunene, legekontorene og vaksinasjonsstedene å bestemme totalprisen for vaksine og vaksinering. Selve vaksinen koster 106 kroner fra Folkehelseinstituttet til kommuner og fastleger. Det pasienten betaler utover 106 kroner er dermed vaksinasjonsstedets pris for å vaksinere.