Hopp til innhold

Søkeresultat

Viser  39  treff

Sorter etter:
|
Begrens søket
 1. Lus

  Her finner du faktaark, brosjyrer og informasjon om lus. Vi mennesker kan oppleve å få både hodelus, flatlus og kroppslus.

  Tema

 2. Luseangrep - veileder for helsepersonell

  Lus er spesialiserte vingeløse insekter som lever som blodsugere på pattedyr, inkludert mennesker. Langvarig luseangrep gir sterk kløe.

  Smittevernveilederen

  Publisert Oppdatert

 3. Ta frem lusekammen!

  Helgen 6.–8. mars går den nasjonale lusesjekken av stabelen, og vi oppfordrer alle foreldre og foresatte til å ta lusekammen fatt og sjekke barna sine for lus.

  Nyhet

  Publisert

 4. Fakta om flatlus

  Flatlusa (Pthirus pubis) er en av tre lusearter som kan leve på mennesker. De to andre er hodelus og kroppslus. Flatlus forekommer i Norge, men den er sjelden. Den lever hovedsakelig i de grove kroppshårene rundt kjønnsorganene og under armhulene, og overføres ved samleie eller annen nær kroppskontakt. Lusa suger blod, og bittene gir kløe.

  Artikkel

  Publisert Oppdatert

 5. Foreldrebrev når det er hodelus på skole / i barnehage

  Dette er et brev skoler og barnehager kan sende med barna hjem når det blir oppdaget lus. I brevene blir foreldre/foresatte bedt om å sjekke alle i husstanden for lus og behandle de som eventuelt har lus. Nederst i brevene er det to tekstbokser der den enkelte skole/barnehage kan legge inn navn og kontaktinformasjon på avsenderen (klasseforstander, helsesykepleier, e.l.). Vi foreslår at brosjyren om hodelus legges ved sammen med brevet.

  Informasjonsark

  Publisert

 6. Quiz om hodelus

  Kjenner du lusa på gangen? Test kunnskapene dine i hodelusquizen vår.

  Artikkel

  Publisert

 7. Fakta om kroppslus (kleslus)

  Kroppslusa (Pediculus humanus) er en av tre lusearter som kan leve på mennesker. De to andre er hodelus og flatlus. Kroppslusa holder hovedsakelig til i klærne og går over på kroppen for å suge blod. Bittene gir kløe. Før i tiden var kroppslus meget vanlig. Den kan overleve på mennesker som sjelden eller aldri skifter til rene klær. Den er derfor svært sjelden i Norge i dag. Derimot er kroppslus fremdeles vanlig i deler av Afrika, Asia, Mellom- og Sør-Amerika.

  Artikkel

  Publisert Oppdatert

 8. Hodelus

  Det er viktig å sjekke ofte med lusekam slik at hodelus oppdages raskt og sjansen for å smitte andre reduseres. Hvis det oppdages lus, bør alle i omgangskretsen som har lus behandles samtidig for å unngå gjensmitte. Behandling kan gjøres med lusemidler, hyppig kjemming med lusekam eller barbering.

  Artikkel

  Publisert Oppdatert

 9. 2018: Oppdrettsnæringen bruker stadig mindre legemidler mot lakselus

  Lakselusa blir i stadig mindre grad fjernet med legemidler. Det lave forbruket gir håp om at lusa blir mindre motstandsdyktig mot legemidler og at resistens-situasjonen dermed kan bedre seg på sikt.

  Artikkel

  Publisert

 10. Boklus

  Boklusa (Liposcelis bostrychophila) er en vanlig støvlus i hus i Norge. Der kan den leve på stivelsesholdige matvarer eller mikroskopiske muggsopper som vokser på ulike underlag. Om antallet blir høyt kan den forurense og ødelegge matvarer, og være til irritasjon. Boklusa kan verken stikke eller bite.

  Skadedyrveilederen

  Publisert Oppdatert