Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Vaksiner ved reise til Midtøsten»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Vaksiner ved reise til Midtøsten

Artikkel

Vaksiner ved reise til Midtøsten

Det anbefales vaksinasjon mot ulike sykdommer ved reiser til de fleste land i Midtøsten. Hvilke vaksiner avhenger av hvor man skal reise, type bosted, hygieniske forhold og lengden på oppholdet.

Det anbefales vaksinasjon mot ulike sykdommer ved reiser til de fleste land i Midtøsten. Hvilke vaksiner avhenger av hvor man skal reise, type bosted, hygieniske forhold og lengden på oppholdet.


Legemiddelprofylakse mot malaria kan være aktuelt for enkelte land. For råd om myggstikkbeskyttelse og forebyggende legemiddelbehandling se: Malariaveilederen (Midtøsten og Nord-Afrika)

Personer som ikke vet om de har fått MMR-vaksine eller hatt alle de aktuelle sykdommene (meslinger, kusma og røde hunder), anbefales MMR-vaksine.

Helsemyndighetene i Saudi Arabia krever at alle pilegrimer til landet skal være vaksinert med meningokokk ACWY-vaksine. 

Type utenlandsreiser deles inn i to hovedgrupper

Tabell 1. Type utenlandsreiser

GRUPPE I

Forretnings- og turistreiser til byer og turiststeder med god hotellstandard, mathygiene og gode sanitære forhold.

GRUPPE II

Lang- eller kortvarige reiser eller opphold i områder med dårlige hygieniske og sanitære forhold, og/eller nær og langvarig kontakt med lokalbefolkningen. For eksempel arbeidsopphold, ryggsekktur, innvandrere på besøk til tidligere hjemland.

 ( ): Parentes rundt forkortelsen i tabellen betyr at foreslåtte profylakse bør vurderes individuelt avhengig av reisetype og lokale geografiske og årstidsvariasjoner i sykdommens utbredelse. I tillegg må den reisendes helsetilstand, alder og tidligere vaksinasjonsstatus vurderes.

Les mer i Vaksinasjonsveilederen: Hep ABCG, Rabies, Tyfoid, Hep B

Forkortelser i tabellen for aktuelle reisevaksiner

dTP-IPV: Difteri, tetanus, kikhoste og poliovaksine, IPV: Poliomyelittvaksine, Hep A: Hepatitt A-vaksine, Hep B: Hepatitt B-vaksine, Rab: Rabiesvaksine, Tyf: Tyfoidvaksine, BCG: Tuberkulosevaksine, MenACWY: Meningokokk A+C+W+Y konjugatvaksine, Influensa: Sesong influensavaksine.

Aktuelle reisevaksiner

Tabell 2. Aktuelle reisevaksiner

 

GRUPPE I

GRUPPE II

Israel

dTP-IPV*
IPV***

dTP-IPV*
IPV***
(Hep A)
(Rab)

Bahrain, De forente arabiske emirater, Iran, Kuwait, Qatar

dTP-IPV* 

dTP-IPV*
(Hep A) 
(Hep B)     
(Rab)

Jordan, Libanon, Oman, Palestinske områder 

dTP-IPV* 
Hep A

dTP-IPV*
Hep A 
(Hep B)         (Tyf)          
(Rab)

Syria

dTP-IPV* 
Hep A
Tyf

dTP-IPV*
Hep A
Tyf 
(Hep B)     
(Rab)

 Irak

dTP-IPV* 
Hep A
Tyf

dTP-IPV* 
Hep A 
Tyf
(HepB)
(Rab)
(BCG)

Jemen

dTP-IPV* 
IPV ***
Hep A
Tyf

dTP-IPV* 
IPV ***
Hep A 
Tyf
(HepB)       
(Rab)
(BCG)

Saudi-Arabia

dTP-IPV* 
MenACWY**
Influensa**

dTP-IPV*
(Hep A) 
MenACWY**
Influensa**
(Hep B)
(Tyf)
(Rab)

* Alle bør være vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt. Voksne som er grunnvaksinert bør ta én dose oppfriskningsvaksine mot disse sykdommene ca. hvert 10. år.

** For å få visum til Saudi-Arabia kreves dokumentasjon på at vaksinasjon av personer over 2 år er utført minimum 10 dager og maksimum tre år for polysakkaridvaksine og maksimum fem år for konjugatvaksine før ankomst til Saudi-Arabia. Det er viktig at det i vaksinasjonskortet fremgår at vaksinen gitt i Norge er en konjugatvaksine som beskytter mot serogruppene A, C, W og Y. Navnet på vaksinen bør også dokumenteres. Influensavaksine anbefales ved pilgrimsbesøk.

*** Poliovaksinasjon ved opphold i land med polioutbrudd: WHO krever at personer som har oppholdt seg over 4 uker i land med risiko for å eksportere vaksinederivert poliovirus type 3 skal ha fått poliovaksine mellom 4 uker og 12 måneder før man forlater landet. Dette må dokumenteres med internasjonalt vaksinesertifikat. Gjelder for personer i alle aldre, også barn, selv om de etter norsk program anses som fullvaksinerte. Gjelder per i dag for Israel. 

Vaksinederivert polio type 3 ble påvist i Jerusalem, Israel i mars 2022 hos et uvaksinert barn med nyoppståtte lammelser. Vaksinasjonskampanjer er iverksatt i Jerusalem for barn mellom 6 uker og 10 år.  Vaksinasjonsdekningen i landet er høy, men det er noen undervaksinerte befolkningsgrupper. WHO understreker at det er viktig å sørge for oppdatert polio-vaksinering ved reiser til Israel.

I Jemen har det vært forekomst av tilfeller med vaksinederivert poliovirus type 2. WHO og norske helsemyndigheter oppfordrer reisende fra dette landet til å følge samme råd som over.

Iran vurderes av WHO som utsatt for ny introduksjon av vaksinederivert poliovirus, selv om de per nå ikke har meldte tilfeller av polio. For reiser til Iran er det ekstra viktig å sørge for oppdatert polio-vaksinering.

Kilder til Folkehelseinstituttets råd om reisevaksinasjon

Historikk

27.07.2022: Oppdatert i henhold til Statement of the Thirty-Second Polio IHR Emergency Committee (WHO juni 2022).

07.04.2022: Oppdatert for polio i henhold til Statement of the Thirty-first Polio IHR Emergency Committee (WHO mars 2022)

21.10.2021: Oppdaterte råd i henhold til WHO rapport fra august 2021