Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Poliovaksinasjon ved opphold i land med polioutbrudd»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Poliovaksinasjon ved opphold i land med polioutbrudd

Artikkel

Poliovaksinasjon ved opphold i land med polioutbrudd

Etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) meldte om en økning i antall tilfeller og flere land med utbrudd av polio (poliomyelitt) i 2019 og 2020, var det en tydelig reduksjon i antall rapporterte tilfeller i 2021 under COVID-19 pandemien. Likevel vurderer WHO at risikoen for spredning av polio er bekymringsfull.

fly

Etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) meldte om en økning i antall tilfeller og flere land med utbrudd av polio (poliomyelitt) i 2019 og 2020, var det en tydelig reduksjon i antall rapporterte tilfeller i 2021 under COVID-19 pandemien. Likevel vurderer WHO at risikoen for spredning av polio er bekymringsfull.


Innhold på denne siden

Konflikter i enkelte regioner er utfordrende for overvåkning, forebyggende arbeid og poliovaksinering. Det er viktig å vaksinere seg før reise til land med pågående eller nylig utbrudd av polio, for å hindre smitte hos den enkelte og videre spredning av viruset.

Gjeldende anbefalinger per november 2022 

Per november 2022 gjelder anbefalingene følgende land:

  • Afghanistan, Algeria, Benin, Burkina Faso, Den Sentralafrikanske Republikk, Djibouti, DR Kongo, Egypt, Elfenbenkysten, Eritrea, Etiopia, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Iran, Israel, Jemen, Kamerun, Kongo, Kenya, Kina, Liberia, Malawi, Mali, Madagaskar, Mauritania, Mosambik, Niger, Nigeria, Pakistan, Rep Kongo, Senegal, Sierra Leone, Storbritannia, Somalia, Sudan, Sør-Sudan, Tadsjikistan, Togo, Tsjad, Uganda, Ukraina og USA.
  • Statement of the Thirty-third Polio IHR Emergency Committee (WHO November 2022)

Vaksineråd ved opphold i land med forekomst av polio

Land med utbrudd av vilt poliovirus eller vaksinederivert poliovirus type 1 eller type 3

WHO krever at land som har risiko for å eksportere vilt poliovirus eller vaksinederivert polio type 1 eller 3 skal påse at alle som reiser ut fra landene har fått poliovaksine. Dette kommer i tillegg til en intensivering av poliovaksineringen til befolkningen.

Per november 2022 gjelder dette for:

  • Vilt poliovirus: Afghanistan, Pakistan, Malawi og Mosambik.
  • Vaksinederivert poliovirus type 1: Madagaskar, Mosambik, Malawi, DR Kongo
  • Vaksinederivert poliovirus type 3: Israel

For å hindre at du tar med deg smitte ut av disse landene må du ha fått poliovaksine mellom 4 uker og 12 måneder før du forlater landet. Dette gjelder for besøkende som skal oppholde seg i landet over 4 uker. Vaksinasjonen må dokumenteres med internasjonalt vaksinesertifikat.

Vaksinasjonsrådet gjelder for personer i alle aldre. Barn må også være vaksinert mot polio innen 12 måneder før utreise fra disse landene selv om de etter norsk program anses som fullvaksinerte. Når spedbarn skal reise til ovennevnte land, bør helsesykepleier/helsestasjonslege vurdere å fremskynde vaksinasjonen og eventuelt gå over til 4-doseprogram for spedbarn som ellers ikke vil rekke å få to doser poliovaksine før avreise. Poliovaksine gis på vaksinasjonskontorer, helsestasjoner eller hos fastlegene.

Vilt poliovirus finnes endemisk i dag bare i Pakistan og Afghanistan. Nylige påviste tilfeller med vilt poliovirus i Malawi og Mosambik anses som importsmitte på grunn av genetisk likhet med poliovirus funnet i Pakistan.

Vaksinederivert polio type 3 ble påvist i Jerusalem, Israel i mars 2022 hos et uvaksinert barn med nyoppståtte lammelser.

Land med sirkulasjon av vaksinederivert poliovirus type 2

For reiser til land med forekomst av vaksinederivert poliovirus type 2 er det ekstra viktig å sørge for oppdatert polio-vaksinering og vurdere å fremskynde vaksinasjonen av spedbarn. WHO og norske helsemyndigheter oppfordrer besøkende med opphold over 4 uker i disse landene til å følge samme råd som i avsnittet over.

Per november 2022 gjelder dette for: Algeria, Benin, Burkina Faso, Den Sentralafrikanske Republikk, Djibouti, DR Kongo, Egypt, Elfenbenkysten, Eritrea, Etiopia, Gambia, Ghana, , Israel, Iran, Jemen, Kamerun, , Mauritania, Mosambik, Niger, Nigeria, Senegal, Somalia, Storbritannia, Togo, Tsjad, Ukraina, Uganda og USA.

En rekke land har forekomst av vaksinederivert poliovirus type 2. Polioutbruddene i Jemen, DR Kongo og Nigeria utgjør 85% av alle sykdomstilfellene på verdensbasis i 2021-2022. I 2021 ble det rapportert om to tilfeller i Ukraina.

I 2022 har fire nye land rapportert om sirkulerende vaksinederivert poliovirus type 2: Algeria, Israel, Storbritannia og USA. I juli 2022 rapporterte WHO om et poliotilfelle i Rockland County, i staten New York, USA.Pasienten var en uvaksinert voksen person som utviklet lammelser. Tilsvarende poliovirus er påvist i flere kloakkprøver i samme området. Beslektede virus er også påvist i kloakken i London i Storbritannia og i Jerusalem, Israel i 2022, uten at sykdomstilfeller er påvist.

Slektskap mellom påviste virus taler for vaksinevirussirkulasjon over landegrenser i forbindelse med reising. Vaksinasjonsdekningen i USA, Storbritannia og Israel er generelt sett høy, men viruset er påvist i geografiske lokalområder med undervaksinerte befolkningsgrupper. Dermed har vaksineviruset kunnet sirkulere og gjenvinne sykdomsgivende egenskaper. Vaksinasjonskampanjer er iverksatt og overvåkning forsterket i disse landene.

Land som ikke lenger har påvist, men som fortsatt er sårbare for ny introduksjon av poliovirus

Landene Guinea, Guinea-Bissau, Iran, Kina, Kenya, Liberia, Mali, Kongo, Sierra Leone, Sudan, Sør-Sudan og Tadsjikistan vurderes av WHO som utsatte for ny introduksjon av vaksinederivert poliovirus, selv om de per nå ikke har meldte tilfeller av polio. For reiser til disse landene er det spesielt viktig å sørge for oppdatert polio-vaksinering, men det samme gjelder mange andre land i grenseområdene til alle landene nevnt her.

Om polio og poliovaksine

Polio er en virussykdom som kan utryddes med vaksine, fordi viruset bare fins hos mennesket. Over 90 prosent av de smittede har ingen symptomer, 9 prosent har influensalignende symptomer, mens mindre enn 1 prosent får lammelser. Lammelsene kan opptre i muskulatur hvor som helst i kroppen, og kan være dødelig. Den siste store polioepidemien i Norge fant sted på midten av 50-tallet, og innenlands poliosmitte skjedde sist i 1969. Bruk av poliovaksine har ført til at sykdommen er under kontroll de fleste steder i verden, og WHOs Europaregion ble erklært poliofritt i 2002.

Det finnes to typer poliovaksine, en inaktivert (IPV - brukes i Norge) og en levende, svekket oral vaksine (OPV) som brukes i mange land. Poliosykdom som skyldes vaksine kan kun forekomme ved bruk av den levende, svekkede poliovaksinen, og er en sjelden hendelse. I en befolkning med lav polioimmunitet kan vaksinevirus begynne å sirkulere, og i noen få tilfeller gradvis gjenvinne evnen til å fremkalle polio med lammelser (sirkulerende vaksinederivert poliovirus (cVDPV)).

FHI minner ellers om det generelle rådet om at alle bør være beskyttet mot og få oppfriskningsdose mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio omtrent hvert 10. år.

Informasjon for privatpersoner

Folkehelseinstituttet skal gi råd til helsetjenesten, kommuner og myndigheter, derfor har vi dessverre ikke kapasitet til svare på spørsmål fra privatpersoner. Du finner mer informasjon om vaksiner og hvilke vaksiner du har tatt på helsenorge.no. Har du likevel behov for å komme i kontakt med oss bruk kontaktskjema (krever elektronisk ID).

Ansatte i helsetjenesten kan kontakte FHIs vaksinerådgivning for helsepersonell.

Historikk

25.11.2022: Oppdatert for polio i henhold til Statement of the Thirty-third Polio IHR Emergency Committee (WHO november 2022).

27.07.2022: Oppdatert i henhold til Statement of the Thirty-Second Polio IHR Emergency Committee (WHO juni 2022).

07.04.2022: Oppdatert i henhold til Statement of the Thirty-first Polio IHR Emergency Committee (WHO mars 2022)

21.10.2021: Oppdaterte råd i henhold til WHO rapport fra august 2021