Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Før og etter vaksinasjon»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Før og etter vaksinasjon

Artikkel

Før og etter vaksinasjon

Før vaksinasjonen vil helsesykepleier spørre om barnet er friskt og om det har hatt reaksjoner etter tidligere vaksiner. De fleste barn får liten eller ingen reaksjon etter vaksinering.

Barn som får vaksine
Barn får vaksine. Foto: Colourbox.com

Før vaksinasjonen vil helsesykepleier spørre om barnet er friskt og om det har hatt reaksjoner etter tidligere vaksiner. De fleste barn får liten eller ingen reaksjon etter vaksinering.


Før vaksinasjonen

Før vaksinasjonen vil helsesykepleier spørre om barnet er friskt og om det har hatt reaksjoner etter tidligere vaksiner. Husk å informere helsesykepleier dersom barnet har allergi eller andre helseproblemer. Har barnet nylig fått et legemiddel eller vaksine utenom barnevaksinasjonsprogrammet må det også opplyses om dette. I tillegg må helsesykepleier informeres dersom mor har fått legemidler som påvirker immunsystemet under svangerskapet eller i ammeperioden fordi det da kan være aktuelt å utsette vaksinasjon med noen vaksiner. 

Det er ufarlig å vaksinere et barn som er forkjølet eller litt ute av form på annen måte. Det er imidlertid vanlig å utsette vaksinasjonen ved akutt sykdom og ved feber over 38 ˚C.

Barn som har hatt spesielle reaksjoner etter tidligere vaksinasjon og barn med alvorlig eller langvarig sykdom, bør vurderes av lege før vaksinasjon. Det kan i enkelte tilfeller være aktuelt å tilpasse vaksinasjonsprogrammet. 

Etter vaksinasjonen

De fleste barn får liten eller ingen reaksjon etter vaksinering. Feber over 39 ˚C og/eller ned­satt allmenntilstand kan være tegn på alvorlig sykdom, og behøver ikke være en reaksjon på vaksinen. Kontakt derfor alltid lege hvis du er bekymret for barnet.

Reaksjoner på vaksiner (bivirkninger)

  • Rødhet, hevelse og smerter på stikkstedet forekommer fra tid til annen etter alle vaksiner som settes med sprøyte og kan vare i noen dager.
  • Lett feber, uro, gråt, søvnighet, utilpasshet eller manglende matlyst i 1–2 døgn de første dagene etter vaksinasjon forekommer hos opptil 1 av 10 barn etter vaksinasjon. Feber over 39,5 ˚C er uvanlig.
  • Hos småbarn kan raskt stigende feber føre til feberkramper. Feberkramper er i seg selv ufarlig, men kan oppleves som dramatisk. Lege bør kontaktes for å utelukke annen akutt sykdom.
  • Blekhet, uvelhet eller besvimelse etter vaksinasjon er vanligere hos store barn enn hos spedbarn, og skyldes nesten alltid at barnet reagerer på stikket/smertene eller situasjonen.
  • Allergisk reaksjon på vaksiner kan forekomme i sjeldne tilfeller. De farligste allergiske reaksjonene kommer raskt etter vaksinasjon. Derfor skal barnet vente på helsestasjonen i minst 20 minutter etter vaksinasjonen.

Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK

Formålet med SYSVAK er å holde oversikt over vaksinasjonsstatus hos den enkelte og å følge med på vaksinasjonsdekningen i samfunnet generelt. For helsetjenesten er registeret et hjelpemiddel for å sikre at alle barn får et tilfredsstillende vaksinasjonstilbud.

Alle vaksiner som gis skal registreres i SYSVAK. Det er ikke anledning til å reservere seg mot registrering av vaksiner gitt gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Tidligere vaksinasjoner som ikke er registrert, skal etterregistreres.  

I SYSVAK registreres navn, fødselsnummer, vaksine og vaksinasjonsdato. Opplysningene blir registrert og oppbevart i samsvar med gjeldende regler for personvern i helsetjenesten.

Informasjon for privatpersoner

Folkehelseinstituttet skal gi råd til helsetjenesten, kommuner og myndigheter, derfor har vi dessverre ikke kapasitet til svare på spørsmål fra privatpersoner. Du finner mer informasjon om vaksiner og hvilke vaksiner du har tatt på helsenorge.no. Har du likevel behov for å komme i kontakt med oss bruk kontaktskjema (krever elektronisk ID).

Ansatte i helsetjenesten kan kontakte FHIs vaksinerådgivning for helsepersonell.

Historikk

22.03.2022: Artikkelen er gjennomgått og faglig kvalitetssikret. Ingen endringer.