Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Forebygging av matbåren smitte i helseinstitusjoner»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Forebygging av matbåren smitte i helseinstitusjoner

Artikkel

Forebygging av matbåren smitte i helseinstitusjoner

Oversikt over hvilke matvarer gravide, pasienter med nedsatt immunforsvar og andre som er spesielt utsatt for matforgiftning eller matbåren infeksjon, bør unngå å spise.

Gammel mann som spiser mat på sykehus
Foto: Colourbox.com

Oversikt over hvilke matvarer gravide, pasienter med nedsatt immunforsvar og andre som er spesielt utsatt for matforgiftning eller matbåren infeksjon, bør unngå å spise.


Innhold på denne siden

Gravide og helseinstitusjoner bør være spesielt oppmerksomme når det gjelder forebygging av matbåren smitte.

Enkelte matbårne sykdommer som vanligvis gir lette symptomer hos friske, kan få alvorligere følger hos gravide og pasienter med nedsatt immunforsvar. Ved å ta noen enkle forholdsregler og unngå "risikomat", kan denne risikoen reduseres. Kjøkken på helseinstitusjoner bør derfor være spesielt oppmerksomme ved både valg av meny og tilberedelse av mat. Helseinstitusjonen må ha gode systemer på plass som sikrer at spesielt utsatte pasientgrupper ikke får risikomat. 

Risikomat

Generelt er kvaliteten på maten i det norske markedet god, og risiko for matbåren smitte er liten. Likevel vet vi at noen matvarer oftere gir opphav til matbårne sykdommer enn andre matvarer. Dette kan skyldes forhold rundt oppbevaring av matvaren, forhold ved produksjonsprosessen, eller at råvaren i utgangspunktet kan inneholde en spesiell mikrobe. I tabellen under (tabell 1) omtales slik mat som risikomat.

Vi har etter hvert fått god oversikt over hvilke næringsmidler som representerer særlig stor risiko for overføring av smittestoffer. For eksempel vet vi at kjøtt fra sau og gris i større grad enn kjøtt fra storfe inneholder parasitten Toxoplasma gondii, at myke oster oftere enn harde oster inneholder høyere nivåer av bakterien Listeria monocytogenes og at upasteurisert melk og mat laget av slik melk er knyttet til økt risiko for en rekke sykdommer (se tabell under). 

Risikogrupper

Grupper av befolkningen som er særlig utsatt for helseproblemer knyttet til matbåren smitte, omtales her som risikogrupper. 

Til risikogruppene hører personer med grunnsykdommer som gjør dem mer sårbare. Men personer som i utgangspunktet er friske, for eksempel gravide og fostre kan også være utsatt. 

Det er vanskelig å lage en fullstendig liste over alle som kan tilhøre spesielt utsatte grupper, og ofte må det gjøres individuelle vurderinger. Personer med nedsatt immunforsvar kan for eksempel være:

 • Pasienter som har gjennomgått organ- og beinmargstransplantasjon.
 • Pasienter med immundefekter som myelodysplastisk syndrom, CVID (Common Variable Immunodeficiency), med flere.
 • Kreftpasienter som blir behandlet med cellegift.
 • Pasienter med autoimmune sykdommer som blir behandlet med Remicade®, Enbrel®, større doser steroider med flere.
 • Hivpasienter med lavt CD4-tall.
 • Pasienter med lokale immundefekter, for eksempel nedsatte slimhinnebarrierer eller syrebarriere.

Andre som kan være spesielt mottakelige for matbåren smitte er:

 • Små barn under to år
 • Gravide og deres fostre
 • Skrøpelige eldre
 • Personer som misbruker alkohol eller andre rusmidler 

Forebyggende råd

Ettersom mange pasienter er spesielt sårbare for matbårne sykdommer, har helseinstitusjoner et ekstra ansvar når det gjelder å forebygge slik sykdom (1). 

Tabellen nedenfor viser mat som er forbundet med økt risiko. Tabellen angir hvilke smittestoffer det er fare for i risikoproduktene, og hvordan risikoen for smitte kan reduseres.  

Tabell 1. Liste over  risikoprodukter, smittestoffer og forholdsregler som helseinstitusjoner,  immunsupprimerte, gravide og andre utsatte grupper kan ta for å redusere risiko for matbåren smitte.

Risikoprodukter

 Smittestoff

 Forholdsregler

Upasteurisert melk og mat laget av slik melk

Listeria1

EHEC2

Campylobacter

Staphylococcus3

Ikke server upasteurisert melk eller melkeprodukter laget av slik melk. Bruk bare mat laget av pasteurisert melk.

Upasteurisert fruktjuice

EHEC2

Bruk bare pasteurisert juice.

Myke modningsoster (camembert, brie, blåmuggost etc.)

Listeria1

Staphylococcus3

Gravide og personer med nedsatt immunforsvar bør helt unngå slike oster.

Sauser og annen mat med myke oster, bør varmebehandles. Ikke server ost laget av upasteurisert melk.

Varmebehandlet kjøttpålegg (oppskåret skinke, servelat, rull,   sylte o.l.)

Listeria1

Legg merke til holdbarhetsdatoen: Server pålegget så tidlig som mulig i holdbarhetstiden. Holdbarhetstiden for utsatte forbrukere regnes som halvparten av holdbarhetstiden for friske forbrukere.

Røkelaks, gravlaks

Listeria1

Gravide bør ikke spise røkelaks. Personer med nedsatt immunforsvar bør, avhengig av graden av immunsuppresjon, helt eller delvis unngå røkelaks. Listeriabakterien kan   formere seg inni pakken og nivået kan derfor stige utover i   holdbarhetsperioden. Legg derfor merke til   holdbarhetsdatoen. Server fisken ferskest mulig (maksimalt 1 uke fra produksjonsdag til konsum). Oppbevar fisken ved lavere temperatur enn 4 grader.

Disse forholdsreglene må også følges dersom slike fiskeprodukter blandes med andre ingredienser i salater osv.

Rakfisk

Listeria1

Cl.   Botulinum4

Ikke server rakfisk.

Sushi

Listeria1

Kveis8

Gravide og personer med nedsatt immunforsvar kan i utgangspunktet spise sushi, men det er avgjørende å ha ferske råvarer, god kjøling og god hygiene gjennom hele prosessen fra råvare til spiseferdig mat. Dette er viktig for å unngå at sushi inneholder listeriabakterier i mengder som kan føre til sykdom. Rå fisk som brukes i sushi skal ha vært gjennom et frysetrinn, men dette gjelder ikke hvis råvaren er norsk oppdrettslaks eller -ørret (hvor det ikke er fare for parasitter eller kveis). Slik lagar du sushi som er trygg å ete (Matportalen).

 

Rå kjøttprodukter (tartar, gravet kjøtt, spekemat)

Kjøtt og kjøttprodukter som ikke er fullstendig gjennomstekt   eller gjennomkokt (rødt inni)

Toxoplasma5

Listeria1

EHEC2

Campylobacter

Yersinia

Ikke server rått kjøtt, inkludert spekemat. 

Hele kjøttstykker (stek, kotelett o.l.): Av hensyn til   smittefaren med Toxoplasma bør gravide og immunsupprimerte bare serveres kjøtt som er helt gjennomstekt eller -kokt.

Bearbeidet kjøtt (kjøttkaker, hamburgere, stekt kjøttdeig o.l.):   Slike produkter bør alltid være fullstendig gjennomstekt, uansett hvem de serveres til.

Varmebehandlede produkter som serveres kalde (kalde karbonader,   kjøttkaker, pølser, salatkjøtt, fiskekaker, fiskepudding o.l.)

Listeria1

Staphylococcus3

Oppbevar maten ved 4 grader eller kaldere etter at den er   varmebehandlet og helt frem til servering. Maten skal ikke ligge mer enn to dager i kjøleskap. Det er stor fare for rekontaminering og vekst av Listeria og Staphylococcus i slike produkter etter varmebehandling. Oppbevaring ved kjøletemperatur hindrer vekst av Staphylococcus, men ikke av Listeria. Derfor skal ikke slik mat bli liggende for lenge i kjøleskap før den serveres.

Skjell og skalldyr (blåskjell, østers, krabbe, hummer, scampi   o.l.)

Norovirus

Algetoksiner

Salmonella

Andre   tarmbakterier6

Serveres bare fullstendig varmebehandlet, men vær klar over at varmebehandling ikke forhindrer skjellforgiftning forårsaket av toksiner, fordi disse tåler oppvarming. Server ikke selvplukket blåskjell.

Importerte egg og mat laget av slike egg

Salmonella

På grunn av faren for Salmonella bør importerte egg og mat laget av slike egg varmebehandles eller være pasteurisert (egg skal være hardkokte, speilegg og omeletter skal være helt   gjennomstekt). Salmonella er ikke   et problem i norske egg.

Eggedosis og lignende av rå norske egg

Tarmbakterier6

Egg som benyttes i helseinstitusjon skal være pakket i kartong,   og komme fra godkjent eggpakkeri. At eggpakkeriet er godkjent ses ved at eggkartongen er merket med koden: EFTA: NO + et nummer. Eggene oppbevares ved   konstant temperatur og brukes før «best før» dato. Holdbarhetsdatoen bør   overholdes. Egg med brist i skall og hinne skal ikke benyttes.

Egg fra EU kan inneholde Salmonella. Bruk derfor kun norske egg, og evt. egg fra Sverige og Finland som har samme gode salmonellastatus som Norge.

Rå grønnsaker, salat, og frukt som ikke er vasket eller skrelt

Salmonella

EHEC2

Toxoplasma5

Yersinia

Campylobacter

Shigella

Norovirus

Parasitter7

Skyll grønnsaker, salat, og frukt som ikke skal skrelles grundig med rent vann før bruk. Sørg også for å vaske ingredienser i salatblandinger.

Faren for smitte kan ytterligere reduseres ved å la for eksempel salatblader ligge i eddikvann: 

Bruk 0,6 dl av 35 % eddikessens til 1 liter lunkent vann fra springen – la bladene ligge i vannbad i 10-15 minutter. Skyll deretter bladene godt med rent, kaldt vann for å fjerne eddiksmaken. NB! 35% eddikessens er sterkt etsende og kan gi alvorlige forgiftninger, se Giftinformasjonen. Eddikessens skal oppbevares utilgjengelig for barn.

Spirer

Salmonella

Listeria1

EHEC2

Toxoplasma5

Yersinia

Parasitter7

Rå spirer bør ikke serveres. Spireproduksjon gir svært gode   vekstforhold for eventuelle bakterier som måtte finnes på frøene.

Minimais, asparges, sukkererter

Salmonella

EHEC2

Toxoplasma5

Yersinia

Shigella

Parasitter7

Importert rå minimais, sukkererter og asparges bør gis et oppkok   før konsum. Disse produktene blir tradisjonelt varmebehandlet før konsum i en   rekke eksportland og kan derfor ofte være av en hygienisk kvalitet som ikke   er forenelig med konsum uten varmebehandling.

Ferske og frosne bær og retter laget av dette (f eks smoothie)

Norovirus

Hepatitt   A

Toxoplasma5

Andre tarmbakterier9

Parasitter7

Alle bær bør helst varmebehandles. Unngå saus/syltetøy av ferske,   rørte bær. Dette er særlig viktig for bær importert fra utlandet. Hvis   ferske, norske bær serveres, bør de skylles grundig.

Tørket krydder og friske krydderurter 

Salmonella

Andre tarmbakterier9

Tørket krydder: I matretter som ikke varmebehandles bør det bare brukes krydder som har gjennomgått en prosess for å redusere eventuelle smittestoff. Informasjon om dette kan innhentes fra produsenten. Importerte friske krydderurter: Disse bør varmebehandles før bruk eller bare brukes i matretter som varmebehandles.

1Listeria monocytogenes, 2Enterohemoragiske E. coli, 3Staphylococcus aureus, 4Clostridium botulinum, 5Toxoplasma gondii, 6Tarmbakterier generelt, de vanligste er: Campylobacter, Salmonella, Yersinia, Shigella og tarmpatogene E. coli. 7Parasitter generelt, de vanligste er: Giardia og Cryptosporidium,8Kveis Anasakis simplex

Referanser

 1. Lund BM, O'Brien SJ. Microbiological safety of food in hospitals and other healthcare settings. J Hosp Infect 2009; 73: 109-20.
 2. Lund BM. Micriological food safety and low-microbial diet to protect vulnerable people. Foodborne pathogens and disease, 2014, 11, 6, 413-424