Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Til deg som mistenker at du er smittet med apekopper»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Til deg som mistenker at du er smittet med apekopper

Artikkel

Råd og informasjon til deg som mistenker at du er smittet med apekopper

Denne artikkelen inneholder informasjon og råd om hva du skal gjøre dersom du tror at du er smittet med apekopper.

Denne artikkelen inneholder informasjon og råd om hva du skal gjøre dersom du tror at du er smittet med apekopper.


Hva skal du gjøre om du tror du er smittet med apekopper?  

Dersom du har symptomer som ligner på apekopper, bør du ringe lege for å avtale time. Informer legen om mistanken om apekopper slik at helsetjenesten kan forberede ev. undersøkelse og prøvetaking. Dette er spesielt viktig dersom du har vært i kontakt med en person som har fått påvist apekopper, hvis du har hatt tilfeldig sex eller  har hatt mange eller anonyme seksualpartnere i Norge, eller dersom du har vært på reise.  

Dersom du mistenker at du er smittet, bør du ta forholdsregler og unngå tett kontakt med andre til diagnosen eventuelt er avkreftet med en negativ test.   

Hvis du får påvist apekopper, bør du straks gå i isolasjon. Se:

Smittesporing vil igangsettes hvis du får påvist apekopper. Du regnes som smittsom fra debut av de første symptomene (feber, hodepine og lignende) (eller fra 48 timer før debut av utslett hvis utslett er eneste symptom) og så lenge du har utslett, det vil si frem til skorpene har tørket inn og det er dannet ny hud under. Det er viktig å få varslet alle dine nærkontakter gjennom hele denne perioden.  

Om apekopper

Hvordan kan du bli smittet med apekopper?  

Apekopper skyldes et virus (monkeypoxvirus), og gir sykdom med feber og utslett. Sykdommen er kjent for å smitte fra dyr til mennesker i enkelte afrikanske land. I det pågående utbruddet (oppdaget i mai 2022) ser vi smitte mellom mennesker via tett kontakt med utslett, kroppsvæsker og dråper. Seksuell kontakt med en smittet innebærer økt risiko for å bli smittet og er vanligste smittemåte i det pågående utbruddet, som så langt hovedsakelig har rammet menn. Kyssing kan også medføre risiko for smitte. For at dråpesmitte skal forekomme, kreves det vanligvis tett kontakt over lengre tid (timer).  

Hvor lenge kan du være smittet før du utvikler symptomer?  

Tiden fra smitte til symptomer oppstår er 5-21 dager (vanligvis 6-13 dager).  

Hva er symptomene på apekopper?  

De første symptomene er vanligvis feber, tretthet og hodepine. Muskelsmerte og stivhet er vanlig. En del utvikler deretter hovne lymfeknuter, og samtidig eller etter noen dager utvikles det kløende og/eller smertefullt utslett. Utslettet utvikles til blemmer, som får skorpedannelse og som deretter tørker inn og faller av. Det kan oppstå arrdannelser.

I det pågående utbruddet (oppdaget i mai 2022) har utslettet hos mange startet rundt kjønnsorganene og i sete- og endetarmsregionen. Utslettet kan også starte i ansiktet eller i munnen og kan spre seg til resten av kroppen, og kan da minne om vannkopper. Noen får også utslett i håndflater og fotsåler. Utslettet kan være sparsomt, med bare noen få og små blemmer eller sår, og kan ligne på blant annet herpes.

Sykdomsforløpet varer normalt 2 til 4 uker.  Man er smittsom fra symptomstart til skorpene har falt av og det er dannet ny hud under (ca. 3 uker).  

Vaksine 

Det finnes en vaksine mot kopper som kan gi beskyttelse mot apekopper. Denne er nå godkjent til bruk mot apekopper. 

Foreløpig anbefales det kun at vaksinen gis forebyggende etter en mulig smittesituasjon (posteksponeringsvaksinasjon) for å hindre sykdom eller redusere dens alvorlighet.