Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Til deg som har fått påvist apekopper»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Til deg som har fått påvist apekopper

Artikkel

Råd og informasjon til deg som har fått påvist apekopper

Denne artikkelen inneholder råd og informasjon om hva du bør gjøre hvis du har fått påvist apekopper.

Denne artikkelen inneholder råd og informasjon om hva du bør gjøre hvis du har fått påvist apekopper.


Innhold på denne siden

Hva bør du gjøre  hvis du er smittet med apekopper? 

Dersom du har fått påvist apekopper, bør du isolere deg i perioden du er smittsom for å forebygge videre smitte. Lege vil vurdere om dette kan skje hjemme eller bør gjøres i sykehus. Hvis du bor med personer som er spesielt utsatt for alvorlig sykdom, for eksempel små barn (under 6 år), gravide, skrøpelige eldre og personer med nedsatt immunforsvar, bør isolasjon på annet egnet sted vurderes i samråd med legen.   

Hvis du gjennomfører isolasjon i eget hjem, bør du:  

 • unngå tett kontakt med andre mennesker og dyr  

 • unngå seksuell aktivitet og kyssing

 • oppholde deg og sove på eget rom  

 • bruke eget bad dersom mulig (hvis ikke bør du rengjøre badet etter bruk som beskrevet nedenfor)  

 • være nøye med håndhygiene. Håndvask med såpe og vann (ev. hånddesinfeksjon) bør alltid utføres etter berøring med sår- og kroppsvæsker, eller etter berøring med klær, håndklær og sengetøy eller overflater som kan være tilsmusset av sår- og kroppsvæsker.  

 • få hjelp til å handle dersom du bor alene  

 • få mat/drikke servert dersom du bor sammen med andre. Det er ikke nødvendig at du bruker separate serveringsredskaper hvis de vaskes i oppvaskmaskin (fortrinnsvis), eller eventuelt for hånd med varmt vann og oppvaskmiddel etter bruk. 

 • dekke til sofa/stoler som du benytter med f.eks. et laken som kan vaskes   

 • bruke egne håndklær og andre toalettartikler 

 • håndtere og vaske alt skittentøy selv. Sengetøy, håndklær og andre tekstiler bør vaskes på minimum 60°C  

 • kaste avfall fra for eksempel sårstell i søppelpose som knyttes og legges i en ny pose. Denne kan kastes sammen med vanlig avfall  

Du kan gå ut, men bør holde avstand til andre. Dersom du må oppsøke helsehjelp, bør du benytte munnbind og utslettet bør tildekkes. Du bør unngå offentlig transport.  

Det er en viss risiko for at dyr kan smittes dersom de er i tett kontakt med mennesker som er smittet med apekopper. Du bør derfor unngå tett kontakt med kjæledyr. Der det ikke er mulig å unngå kontakt, bør man unngå at dyret har kontakt med andre dyr utenfor husstanden. Ved mistanke om smitte til dyr, bør man kontakte veterinær, informere om mistanken om apekopper og varsle Mattilsynet. For mer informasjon, se Mattilsynets nettsider.

Oppfølging fra helsetjenesten 

Helsetjenesten vil holde kontakte med deg i henhold til sine rutiner for apekopper. Følg rådene du får. Det er viktig å få varslet dine nærkontakter for smittesporing og oppfølging. Helsetjenesten gjør smittesporingen uten å oppgi ditt navn til kontaktene.

Behandling  

De fleste trenger ingen behandling utover eventuell symptomlindring som febernedsettende/smertelindrende medisin. Det er kun i sjeldne tilfeller man ser alvorlig sykdom. I noen tilfeller kan det være aktuelt med innleggelse på sykehus. 

Forverring av symptomer:  

Noen kan oppleve infeksjonen som smertefull, særlig hvis det er på slimhinner i hals og endetarm. Ta kontakt med helsetjenesten hvis du har behov for legehjelp fordi tilstanden din forverres (Legevakten 116 117, alternativt 113 ved behov for øyeblikkelig hjelp). Fortell at du har apekopper når du ringer. Da kan tiltak iverksettes for å hindre at andre blir smittet.  

Varighet av isolasjon og forholdsregler etter gjennomgått infeksjon  

Du er ikke lenger smittsom når utslettet har tørket ut, skorpene har falt av og det er dannet hel hud under. Isolasjonen kan da avsluttes. Sykdomsforløpet varer normalt 2 til 4 uker.  

Dette bør du gjøre når du avslutter isolasjonen:

 • selv rengjøre rommene du har oppholdt deg i. Bruk standard husholdningsrengjøringsmidler til rengjøring og desinfeksjon i henhold til produsentens anvisninger  

 • vaske sengetøy, håndklær og klær i vaskemaskin på minimum 60°C og med vanlig vaskemiddel. Skittentøy skal ikke ristes, men pakkes forsiktig sammen før vask  

 • ta en dusj og skifte til rent nytt tøy før du tar kontakt med andre etter avsluttet isolasjon. Bruk rene håndklær etter dusjen   

 • bruke kondom. Viruset kan påvises i sæd i flere uker etter isolasjonen. Det er derfor viktig med kondombruk i de påfølgende 12 ukene etter avsluttet isolasjon. 

 • ikke donere blod, annet biologisk materiale eller organer i den smittsomme perioden og en periode i ettertid. 

Du skal ikke donere blod, celler, vev, brystmelk, sæd eller organer i den perioden du er smittsom og en viss periode etter avsluttet isolasjon.   

Om apekopper

Hvordan kan du bli smittet med apekopper?  

Apekopper skyldes et virus (monkeypoxvirus), og gir sykdom med feber og utslett. Sykdommen er kjent for å smitte fra dyr til mennesker i enkelte afrikanske land. I det pågående utbruddet (oppdaget i mai 2022) ser vi smitte mellom mennesker via tett kontakt med utslett, kroppsvæsker og dråper. Seksuell kontakt med en smittet innebærer økt risiko for å bli smittet og er vanligste smittemåte i det pågående utbruddet, som så langt hovedsakelig har rammet menn. Kyssing kan også medføre risiko for smitte. For at dråpesmitte skal forekomme, kreves det vanligvis tett kontakt over lengre tid (timer).  

Hvor lenge kan du være smittet før du utvikler symptomer?  

Tiden fra smitte til symptomer oppstår er 5-21 dager (vanligvis 6-13 dager).  

Hva er symptomene på apekopper?  

De første symptomene er vanligvis feber, tretthet og hodepine. Muskelsmerte og stivhet er vanlig. En del utvikler deretter hovne lymfeknuter, og samtidig eller etter noen dager utvikles det kløende og/eller smertefullt utslett. Utslettet utvikles til blemmer, som får skorpedannelse og som deretter tørker inn og faller av. Det kan oppstå arrdannelser.

I det pågående utbruddet (oppdaget i mai 2022) har utslettet hos mange startet rundt kjønnsorganene og i sete- og endetarmsregionen. Utslettet kan også starte i ansiktet eller i munnen og kan spre seg til resten av kroppen, og kan da minne om vannkopper. Noen får også utslett i håndflater og fotsåler. Utslettet kan være sparsomt, med bare noen få og små blemmer eller sår, og kan ligne på blant annet herpes.

Sykdomsforløpet varer normalt 2 til 4 uker.  Man er smittsom fra symptomstart til skorpene har falt av og det er dannet ny hud under (ca. 3 uker).  

Vaksine 

Det finnes en vaksine mot kopper som kan gi beskyttelse mot apekopper. Denne er nå godkjent til bruk mot apekopper. 

Foreløpig anbefales det kun at vaksinen gis forebyggende etter en mulig smittesituasjon (posteksponeringsvaksinasjon) for å hindre sykdom eller redusere dens alvorlighet. 

Historikk

14.07.2022: -Oppdatert i hht oppdatert informasjon fra Mattilsynet. Ved mistanke om smitte til dyr, bør man kontakte veterinær, informere om mistanken om apekopper og varsle Mattilsynet.