Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Screening for omikron virusvariant- oppdatert vurdering»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Screening for omikron virusvariant- oppdatert vurdering

Melding

Screening for omikron virusvariant- oppdatert vurdering


Denne meldingen er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

FHI vurderer at variantscreening av de fleste prøver spesielt er viktig i den innledende fasen med ny variant for å kunne følge smittespredningen med ny variant godt og for å bedre forstå viruset smittsomhet og risiko for mer alvorlig sykdom i håndtering av pandemien.
Intensivert screening for omikron i alle smittetilfeller er ikke lenger formålstjenlig når prevalensen av omikron overstiger 90 %. FHI har gitt råd til Helsedirektoratet og det er 12. januar sendt brev til Helseforetakene om oppdatert vurdering av intensivert screening for omikron.

Når varianten har oppnådd en 90% prevalens så bortfaller behovet for intensivert screening og nasjonal virusovervåking med sekvensering vil avdekke nye varianter, endringer i virus og kunne følge virusutviklingen nasjonalt.

  • Regioner som har oppnådd 90% prevalens av ny bekymringsvariant behøver ikke lenger utføre lokal variantscreening av alle tilfeller.
  • Regioner som ikke har nådd 90% prevalens nivå, men som ikke makter fortsatt variantscreening av alle positive skal prioritere screening av sykehusinnlagte og et representativt utvalg andre prøver.

Variantpåvisning lokalt med screeningmetoder eller med helgenomsekvensering lokalt når kapasitet eller behov vil fortsatt å være et svært verdifullt bidrag til overvåkingen nasjonalt. Intensivert variantscreening vil tas opp igjen ved behov.