Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Oppdatering: Endringer i influensavirus kan gi utfordringer i påvisningsmetoder denne sesongen»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Oppdatering: Endringer i influensavirus kan gi utfordringer i påvisningsmetoder denne sesongen

Melding

Oppdatering: Endringer i influensavirus kan gi utfordringer i påvisningsmetoder denne sesongen


Denne meldingen er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

Influensavirusene er i stadig endring, og FHI har fått varsel fra andre folkehelselaboratorier i Europa om at der er oppstått utfordringer på enkelte kommersielle analyseplattformer med å påvise alle nye varianter av influensavirus type A. FHI har i den forbindelse oppfordret de mikrobiologiske laboratoriene i Norge om å kontrollere sine influensametoder for samsvar med sirkulerende virus.

Referanselaboratoriet for influensa ved FHI har for dette formålet sendt ut et testpanel av prøver samt gensekvenser for nylige A(H3N2) og A(H1N1) virus til laboratoriene. Undersøkelsene utført i samarbeid med de mikrobiologiske laboratoriene indikerer at laboratoriene i Norge ikke avhenger av de rammede kommersielle plattformene for sin influensadiagnostikk, og at øvrige kommersielle plattformer som er sjekket ikke er rammet på tilsvarende måte. Det anses derfor at de sirkulerende influensa A(H1N1) og A(H3N2) virusene påvises tilfredsstillende med de mest brukte kommersielle påvisningsmetodene i Norge.

Referanselaboratoriet for influensa har heller ikke indikasjoner for at det har oppstått vesentlige «blindsoner» for de nyeste influensavirusvariantene med laboratorienes egentilvirkede «in-house» tester. Kvalitetssikring av disse er et fortløpende arbeid.

Endringene i virus gir derfor ikke bekymring for diagnostikk og overvåking av influensa i Norge denne sesongen. Referanselaboratoriet er takknemlig for godt samarbeid om denne undersøkelsen og vil samarbeide videre med å vedlikeholde påvisningsevnen for disse stadig endrede virusene også i kommende sesonger.