Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Ny SARS-CoV-2 bekymringsvariant B.1.1.529/omikron – behov for forsterket overvåking»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Ny SARS-CoV-2 bekymringsvariant B.1.1.529/omikron – behov for forsterket overvåking

Melding

Ny SARS-CoV-2 bekymringsvariant B.1.1.529/omikron – behov for forsterket overvåking


Denne meldingen er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden

En ny variant av SARS-CoV-2, med ganske mange mutasjoner i viktige deler av spikeproteinet, er i løpet av de siste dagene oppdaget i det sørlige Afrika og ser ut til å spre seg raskt i deler av Sør-Afrika. Det er til nå lite holdepunkter for særlig spredning utenfor sørlige Afrika, men sannsynligheten for videre utbredelse er stor og det er viktig å oppdage tilfeller i Norge.

FHI ser derfor behov for forsterket variantovervåking i nærmeste framtid. Det bes derfor om at SARS-CoV-2 positive prøver screenes i størst mulig grad med metode som kan skille mellom deltavariant og andre varianter. Dersom det må prioriteres er det viktig å få screenet tilfeller knyttet til utenlandsankomst, særlig fra sørlige Afrika. Inntil videre bør alle positive prøver med virus som ikke er delta oversendes til referanselaboratoriet for karakterisering eller helgenomsekvenseres lokalt. 

FHIs nettside om påvisning og overvåkning av SARS-CoV 2-virusvarianter er i dag oppdatert med informasjon om den nye varianten, blant annet om variantens karakteristiske nøkkelmutasjoner. 

Referanselaboratoriet for coronavirus med alvorlig utbruddspotensiale bistår gjerne med avklaring av de enkelte screeningtestenes egnethet til å skille mellom deltavariant, den nye varianten og øvrige varianter.

I tillegg har referanselaboratoriet sjekket om B.1.1.529-varianten kan ventes å gi problemer for noen in-house påvisnings-PCR metoder som er mye brukt. Det ser ikke ut til å være problemer for Corman et al. Sarbecovirus E-gen og RdRp PCR eller for Institut Pasteur RdRp duplex. Det kan være et problem med proben til én av N-gen PCRene designet av US CDC (N1).