Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Influensavaksine til helsepersonell»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Influensavaksine til helsepersonell

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Artikkel

Influensavaksine til helsepersonell

Publisert Oppdatert

Beskytt pasienter, kollegaer og deg selv. Folkehelseinstituttet anbefaler helsepersonell å ta årlig vaksine mot influensa.

Illustrasjonsfoto: Scanpix/NTB
Illustrasjonsfoto: Scanpix/NTB

Beskytt pasienter, kollegaer og deg selv. Folkehelseinstituttet anbefaler helsepersonell å ta årlig vaksine mot influensa.


Høy vaksinasjonsdekning er viktig

Høy vaksinasjonsdekning blant helsepersonell kan redusere antall influensarelaterte komplikasjoner og i noen tilfeller dødsfall blant pasientene. Enkelte pasientgrupper har redusert effekt av vaksinen, dette gjelder for eksempel pasienter med nedsatt immunforsvar. Noen personer kan heller ikke få vaksine, for eksempel barn under 6 måneder. For disse utsatte gruppene er det spesielt viktig at helsepersonellet de er i kontakt med er vaksinert.

Høy vaksinasjonsdekning blant ansatte i helsesektoren er også viktig for å opprettholde tilfredsstillende beredskap under større influensautbrudd.

Du kan smitte andre – selv uten symptomer

Overføring av influensavirus skjer via luft, dråpe- eller kontaktsmitte. Influensa kan være mild eller asymptomatisk i så mye som 30% av tilfellene. Hvis du blir smittet, kan du spre sykdommen til andre selv om du ikke har tydelige symptomer. Voksne er vanligvis smitteførende én dag før symptomene utvikler seg og 3-5 dager etter at de er blitt syke.

Helsepersonell har klart høyere risiko for å bli smittet av influensa sammenlignet med voksne som ikke arbeider i helsesektoren.

Film: Influensavaksine helsepersonell – Pasienter from Folkehelseinstituttets konto på Vimeo.

Viktig om influensavaksinen 

Influensavirus endrer seg hele tiden. For å oppnå best mulig beskyttelse tilpasses vaksinen hvert år de virustypene som sirkulerer. Effekten av vaksinen avtar også over tid. Derfor anbefales årlig vaksinasjon. Gjennomsnittlig effekt av influensavaksine er på 60%. Det betyr at mange som er vaksinert likevel kan bli influensasyke, men mye tyder på at disse vil bli mindre syke enn om de ikke hadde vært vaksinert.

Influensavaksinen som er godkjent for voksne inneholder kun deler av influensavirus og ikke levende virus. Den kan dermed ikke gi influensasykdom. Vaksinen mot sesonginfluensa har vært brukt i mange år og gir svært sjelden alvorlige bivirkninger. Vanlige bivirkninger er lokalreaksjon med rødhet, ømhet, og/eller hevelse på injeksjonsstedet (5-20%).

Influensavaksinen til helsepersonell inneholder ikke de samme tilsetningsstoffene som pandemivaksinen (Pandemrix).

Hvem bør vaksinere seg

Helse- og omsorgspersonell med pasientkontakt anbefales å ta vaksine. Dette gjelder særlig personell som har kontakt med sårbare pasientgrupper innenfor eldreomsorg, nyfødtmedisin, kreftbehandling, infeksjonsmedisin, og intensivavdelinger. Også andre ansatte med pasientkontakt bør vaksineres.

Når og hvor skal man ta vaksinen

Vaksinen bør tas i perioden oktober til november, før influensasesongen starter. Maksimal beskyttelse oppnås etter 1-2 uker.

Dersom du kan utsettes for influensasmitte i ditt arbeid og ønsker å vaksinere deg, ta kontakt med arbeidsgiver for informasjon om influensavaksinasjon på din arbeidsplass. Arbeidsgiver skal dekke utgiftene ved vaksinasjonen.

Ønsker du lese mer om influensavaksine, effekt og bivirkninger:

Kunnskapsgrunnlaget for influensavaksinasjon