Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Om svineinfluensa A(H1N1)-pandemien i 2009 - 2010»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Om svineinfluensa A(H1N1)-pandemien i 2009 - 2010

Artikkel

Om svineinfluensa A(H1N1)-pandemien i 2009 - 2010

Den 11. juni 2009 erklærte Verdens helseorganisasjon (WHO) fase seks i epidemien med det nye influensaviruset A(H1N1) eller svineinfluensa. Dermed var den pågående svineinfluensa-epidemien definert som en pandemi der smitten ikke lenger var begrenset geografisk.

Den 11. juni 2009 erklærte Verdens helseorganisasjon (WHO) fase seks i epidemien med det nye influensaviruset A(H1N1) eller svineinfluensa. Dermed var den pågående svineinfluensa-epidemien definert som en pandemi der smitten ikke lenger var begrenset geografisk.


I følge pandemiplanene til WHO og Norge betyr fase seks at spredningen av et nytt influensavirus er økende, og at det er vedvarende smitte i den generelle befolkningen på flere kontinenter.

Da WHO erklærte fase seks, var det registrert smittede i 74 land, men foreløpig var ingen dødsfall meldt i Europa. I Norge var det registrert 13 personer med bekreftet smitte. Elleve av disse var smittet i USA eller Mexico, mens to av de smittete bodde sammen med en av de som ble smittet i utlandet.

Den 1. oktober 2009 ble vaksinene Pandemrix og Focetria godkjent for bruk mot influensa A(H1N1) i Norge. I hovedsak var det Pandemrix som ble tatt i bruk her i landet. I løpet av høsten ble vaksinen sendt ut til alle kommuner. Om lag 45 prosent av befolkningen ble vaksinert i den største vaksinasjonskampanjen i landets historie.

Den 10. august 2010 erklærte WHO at epidemien med influensa A(H1N1) var over.

Den første pandemien i det 21. århundret utløste en enorm respons i norsk helsetjeneste. Hundretusener av pasienter ble undersøkt og behandlet, rundt 1300 fikk sykehusbehandling, hvorav nær 200 i intensivavdeling. Det viser oppsummeringen ett år etter. Undersøkelser viste videre at 60 prosent av befolkningen hadde målbar immunitet mot viruset i begynnelsen av 2010, enten som følge av vaksinasjon eller fordi de hadde blitt smittet av viruset.

Fra influensasesongen 2010-2011 var vaksine mot svineinfluensa A(H1N1) inkludert i den årlige influensavaksinen.

Folkehelseinstituttet, helsetjenesten og norske helsemyndigheter har etter pandemien utarbeidet en rekke rapporter som blant annet blir benyttet i arbeidet med revisjon av den nasjonale pandemiplanen.