Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Studiebesøk 2: Barnet som snart er 3 måneder gammelt»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Studiebesøk 2: Barnet som snart er 3 måneder gammelt

Artikkel

Studiebesøk 2: Barnet som snart er 3 måneder gammelt

Publisert Oppdatert

Denne informasjonen er rettet til foreldre som har samtykket til at barnet deres kan delta i MINI-Nor-studien. Når barnet nærmer seg 3-månedersalder, blir barnet innkalt til studiebesøk sammen med mor. Ved studiebesøket skal et spørreskjema fylles ut, og det skal tas en blodprøve av barnet. På slutten av studiebesøket, får dere utdelt et Universalgavekort på 250kr.

Denne informasjonen er rettet til foreldre som har samtykket til at barnet deres kan delta i MINI-Nor-studien. Når barnet nærmer seg 3-månedersalder, blir barnet innkalt til studiebesøk sammen med mor. Ved studiebesøket skal et spørreskjema fylles ut, og det skal tas en blodprøve av barnet. På slutten av studiebesøket, får dere utdelt et Universalgavekort på 250kr.


Hva skjer på studiebesøket?

Under studiebesøket vil studiesykepleier stille mor noen spørsmål om hvordan det går med henne og barnet, og be mor om å fylle ut et elektronisk spørreskjema. For å kunne svare på skjemaet, må mor logge seg inn ved hjelp av MinID (BankID). Studiesykepleieren vil ikke ha tilgang til svarene som avgis, men kan hjelpe hvis du lurer på noe.

I tillegg ønsker vi å få tatt en blodprøve av barnet. Før blodprøven tas, kan det være en fordel at barnet nylig har fått mat (morsmelk eller morsmelkerstatning). Studiesykepleierne i MINI-Nor-samarbeidet er erfarne barnesykepleiere, og vil kunne gi god veiledning i smertelindrende tiltak, blant annet kan sukkervann benyttes. Spedbarn som smatter i seg sukkervann har vist å gi god smertelindring de første levemåneder. Barnet ligger på undersøkelsebenk under blodprøvetagningen, mens foreldrene trygger og barnet holdes i ro ved hjelp av studiesykepleier om nødvendig. Blodprøvetagning gjøres av studiesykepleierne eller bioingeniør som har spesiell kompetanse på å ta blodprøver av små barn. Blodprøven tas av en blodåre (vene) i albuebøyen i armen. Det skal tas blod til ett prøveglass om mulig.

Etter blodprøven er tatt, og spørreskjemaet er fylt ut, er studiebesøket ferdig. Dere vil få tildelt et Universalgavekort på 250kr som takk for at dere har vært med i studien så langt. Studiebesøket vil ta om lag 60 minutter.

Hvor foregår studiebesøket?

Folkehelseinstituttet har inngått et samarbeid om den praktiske gjennomføringen av MINI-Nor-studien med Klinisk forskningspost for barn på Barnesenteret, Ullevål sykehus. Alle studiebesøk vil foregå på Klinisk forskningspost for barn i 3. etasje.

Du kan henvende deg i ekspedisjonen på Barnesenteret hvis du trenger hjelp til å finne frem. 

Hva må jeg huske å ta med?

  • MinID-kode: Du må ha med mulighet for innlogging i MinID (BankID), så hvis du bruker kodebrikke eller koder på papir, må du ha dette tilgjengelig. De som benytter MinID på mobil, må ha med mobiltelefon.
  • Det er lurt å ha med morsmelkserstatning hvis barnet ikke ammes. I tillegg kan det være en fordel å ha med smokk om barnet bruker dette. Det gjelder også om barnet finner spesiell trøst i et kosedyr eller en koseklut. Dette er gode hjelpemidler ved blodprøvetagning om barnet trenger trøsting.

Hva skjer videre?

Når barnet er rundt 12 måneder gammelt, kontakter vi deg for å avtale studiebesøk 3

Hva gjør jeg hvis jeg har spørsmål?

Spørsmål kan rettes til studiesykepleier når du er på studiebesøk. Dersom det oppstår noe som gjør at du er forhindret i komme, kan studiesykepleier nås på telefon 94147472.

I forkant og etterkant av studiebesøk kan du ta kontakt med studiekoordinator på Folkehelseinstituttet, enten på e-post eller på telefon 46897082.