Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Studiebesøk 1: Gravide kvinner i slutten av svangerskapet»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Studiebesøk 1: Gravide kvinner i slutten av svangerskapet

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Artikkel

Studiebesøk 1: Gravide kvinner i slutten av svangerskapet

Publisert

Denne informasjonen er rettet til deg som har samtykket til å delta i MINI-Nor-studien. Besøket vil foregå når du er i svangerskapsuke 35-37, eller nærmest mulig opptil denne perioden.

Denne informasjonen er rettet til deg som har samtykket til å delta i MINI-Nor-studien. Besøket vil foregå når du er i svangerskapsuke 35-37, eller nærmest mulig opptil denne perioden.


Hva skjer på studiebesøket?

Under studiebesøket vil studiesykepleier stille deg noen spørsmål om hvordan det går med deg, og be deg om å fylle ut et elektronisk spørreskjema. For å kunne svare på skjemaet, må du logge deg inn ved hjelp av MinID (BankID). Studiesykepleieren vil ikke ha tilgang til svarene du avgir, men kan hjelpe deg om det er noe du lurer på angående spørsmålene i skjemaet.

I tillegg vil studiesykepleier ta en blodprøve av deg. Den tas av en blodåre (vene) i albuebøyen i armen, og du får sitte i en god stol når dette gjøres. Det skal tas blod til to prøveglass om mulig.

Under besøket vil også studiesykepleier merke ditt ‘Helsekort for gravide’ med en klistrelapp som viser at du er med i MINI-Nor-studien. I tillegg vil det festes på klistrelapper som kan brukes på fødeavdelingen når barnet er født, og prøvene av navlestrengsblodet skal merkes. Dette er det jordmor på fødeavdelingen som vil ordne.

Etter blodprøven er tatt, spørreskjemaet er fylt ut, og ‘Helsekort for gravide’ er merket, er studiebesøket ferdig. Studiebesøket vil ta om lag 30 minutter.

Hvor foregår studiebesøket?

Folkehelseinstituttet har inngått et samarbeid om den praktiske gjennomføringen av MINI-Nor-studien med Klinisk forskningspost for barn på Barnesenteret, Ullevål sykehus. Alle studiebesøk vil foregå på Klinisk forskningspost for barn i 3. etasje.

Du kan henvende deg i ekspedisjonen på barnesenteret hvis du trenger hjelp til å finne frem.

Hva må jeg huske å ta med?

  • MinID-kode: Du må ha med mulighet for innlogging i MinID (BankID), så hvis du bruker kodebrikke eller koder på papir, må du ha dette tilgjengelig. Dersom du bruker MinID på mobil, må du ha med mobiltelefon.
  • Helsekort for gravide

Hva skjer videre?

Når barnet er født, vil jordmødrene på Fødeavdelingen bruke merkelappene fra ‘Helsekort for gravide’ for å merke navlestrengsprøven.

Når barnet er rundt 2 måneder gammelt, vil du bli kontaktet for å avtale neste studiebesøk. 

Hva gjør jeg hvis jeg har spørsmål?

Spørsmål kan rettes til studiesykepleier når du er på studiebesøk. Dersom det oppstår noe som gjør at du er forhindret i å komme, kan studiesykepleier nås på telefon 94147472.

I forkant og etterkant av studiebesøk kan du ta kontakt med studiekoordinator på Folkehelseinstituttet, enten på e-post eller på telefon 46897082.

Hvorfor skal det gjøres undersøkelse i svangerskapet?

I MINI-Nor-studien ønsker vi å undersøke hvor godt beskyttet gravide kvinner og deres barn er mot infeksjoner vi kan forebygge med vaksiner. Det kan vi gjøre ved å måle nivået av antistoffer i blodet. Antistoffer er en viktig del av immunforsvaret, og dannes av kroppens immunceller når man utsettes for et virus eller en bakterie, eller en vaksine.

Det nyfødte barnets beskyttelse de første levemånedene avhenger av nivået av mors antistoffer i svangerskapet, og hvor mye av dette som er overført til barnet. I slutten av svangerskapet øker overførselen av antistoffer fra mor til barn kraftig. Dette skjer fordi morkaken utvikler noen spesifikke transportmekanismer for overføring av antistoffer fra mor til barn. Barnets nivå av morens antistoffer ved fødsel vil også avhenge av hvilken svangerskapsuke barnet blir født i, og hvor godt morkaken fungerer.

Ved å måle nivået av mors antistoffer i slutten av svangerskapet, kan vi se hvor godt beskyttet mor er mot vaksineforebyggbare infeksjoner, og dermed også få en pekepinn på hvor god beskyttelse barnet kan forventes å få.