Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Kort om MINI-Nor-studien»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Kort om MINI-Nor-studien

Artikkel

Kort om MINI-Nor-studien

Publisert Oppdatert

MINI-Nor skal kartlegge mor og barns beskyttelse mot infeksjoner, og skaffe verdifull kunnskap om hvordan man kan beskytte mor og barn mot sykdommer som kan forebygges med vaksiner. Studien vil gi verdifull informasjon som kan bidra til å bedre kunne beskytte de minste barna mot alvorlige infeksjonssykdommer.

nyfødt baby på sykehuset
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

MINI-Nor skal kartlegge mor og barns beskyttelse mot infeksjoner, og skaffe verdifull kunnskap om hvordan man kan beskytte mor og barn mot sykdommer som kan forebygges med vaksiner. Studien vil gi verdifull informasjon som kan bidra til å bedre kunne beskytte de minste barna mot alvorlige infeksjonssykdommer.


Studien skal undersøke:

  • Hvor godt gravide kvinner i slutten av svangerskapet er beskyttet mot sykdommer som kan forebygges med vaksiner
  • Hvor mye av denne beskyttelsen som overføres til barn under svangerskapet
  • Om beskyttelsen barn har ved fødsel varer helt frem til første vaksine ved tremånedersalderen
  • Hvilke faktorer som kan påvirke hvor godt barn blir beskyttet av vaksinene som gis i første leveår

Vi vil undersøke effekten av endringer som ble gjort i barnevaksinasjonsprogrammet i 2017 – året da kombinasjonsvaksinen som beskytter mot difteri, stivkrampe, kikhoste, polio og Haemophilus influenzae type b-infeksjon (Hib) ble erstattet med en kombinasjonsvaksine som i tillegg beskytter mot hepatitt B.

Vi undersøker effekten ved å måle nivået av antistoffer mot disse sykdommene i blodet hos mor og barn på fire ulike tidspunkt tilsammen. Det kan også være aktuelt å undersøke for andre infeksjoner som gir luftveissykdommer eller som det vaksineres mot i barnevaksinasjonsprogrammet.

Hvem kan delta i studien?

Vi inviterer gravide kvinner som 1) er født i årene 1976-1997, 2) møter på rutinemessig ultralyd i svangerskapet, og 3) planlegger å føde på Oslo Universitetssykehus Ullevål, til å være med i studien. Barnet blir inkludert i studien etter fødsel.

Godkjenning

MINI-Nor-undersøkelsen er vurdert og godkjent av Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk, REK, med referanse 2019/296/REK sør-øst C.

Etter ny personopplysningslov har Folkehelseinstituttet og prosjektleder Margrethe Greve-Isdahl et selvstendig ansvar for å sikre at behandlingen av dine opplysninger har et lovlig grunnlag. Dette prosjektet har rettslig grunnlag i EUs personvernforordning artikkel 6 nr. 1a og artikkel 9 nr. 2a og ditt samtykke. Du har rett til å klage på behandlingen av dine opplysninger til Datatilsynet.

Har du spørsmål om studien?

Benytt e-post  eller kontakt studiekoordinator på telefon 46 89 70 82 ved spørsmål om studien eller deltagelse. For eventuelle spørsmål direkte knyttet til studiebesøkene, kan studiesykepleier på Oslo universitetssykehus kontaktes på telefon 94 14 74 72.

Har du spørsmål om personvern og datasikkerhet kan du ta kontakt med personvernombudet ved Folkehelseinstituttet på e-post: .