Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Ingen økt risiko for kronisk utmattelsessyndrom etter HPV-vaksinasjon»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Ingen økt risiko for kronisk utmattelsessyndrom etter HPV-vaksinasjon

Artikkel

Ingen økt risiko for kronisk utmattelsessyndrom etter HPV-vaksinasjon

Studie fra Folkehelseinstituttet viser at jenter som har fått én eller flere doser HPV-vaksine, ikke har større risiko for kronisk utmattelsessyndrom (CFS/ME) enn jenter som ikke har fått vaksinen.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Studie fra Folkehelseinstituttet viser at jenter som har fått én eller flere doser HPV-vaksine, ikke har større risiko for kronisk utmattelsessyndrom (CFS/ME) enn jenter som ikke har fått vaksinen.


Studien er en del av Folkehelseinstituttets nasjonale oppfølging av HPV-vaksinasjonsprogrammet og inkluderer de seks første årskullene av jenter som har fått tilbud om vaksinen.

Datagrunnlaget inkluderer mer enn 175 000 jenter som har fått tilbud om HPV-vaksine på 7. klassetrinn. 145 000 av disse har tatt én eller flere doser HPV- vaksine. I studien har vi undersøkt om HPV-vaksinasjon kan ha sammenheng med forekomsten av kronisk utmattelsessyndrom, også kalt myalgisk encefalopati. Forekomsten av denne sykdomstilstanden har økt, men studien fant ingen sammenheng med HPV-vaksinasjon.

Studien er en såkalt registerkoblingsstudie som har benyttet opplysninger om CFS/ME og andre diagnoser fra Norsk pasientregister (NPR), og data om HPV-vaksinasjon fra det Nasjonale vaksinasjonsregisteret (SYSVAK).

I studien er det tatt hensyn til andre mulige faktorer som kan påvirke sammenhengen mellom vaksinasjon og CFS/ ME, som bosted, opprinnelsesland, foreldres utdannelse og tidligere sykehusbesøk hos jentene.

Resultater av studien 

  • Jenter som har fått én eller flere doser HPV-vaksine, har ikke større risiko for kronisk utmattelsessyndrom (CFS/ME) enn jenter som ikke har fått slik vaksine.
  • Studien viser også at CFS/ME i Norge har økt i perioden 2009-2014. Dataene for denne delen av studien er hentet fra mer enn 800 000 barn og unge i alderen 10-17 år. Om lag to tredeler (67 %) av de som får diagnosen er jenter. Økningen er imidlertid lik hos begge kjønn, selv om diagnosen forekommer oftere hos jenter. Årsak til økningen er ukjent.

Artikkelen er tilgjengelig

Feiring B, Laake I, Bakken IJ, Greve-Isdahl M, Bruun Wyller V, Håberg S et al.
HPV vaccination and risk of chronic fatigue syndrome/myalgic encephalomyelitis: A nationwide register-based study from Norway. Vaccine 2017;35:4203-4212.