Vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse – våre anbefalinger
Artikkel
|Publisert
Smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokksykdom) er en sjelden, men alvorlig sykdom. Personer med økt risiko for å bli smittet (som for eksempel ungdom og unge voksne) anbefales å vaksinere seg mot sykdommen.
Meningokokkbakterier og -sykdom
Meningokokksykdom forårsakes av meningokokkbakterier. Alle aldersgrupper kan få sykdommen, men den ses oftest hos små barn, ungdom og eldre. I tillegg har enkelte grupper økt risiko for å bli syke. Sykdommen kan utvikle seg svært raskt, og kan i verste fall være livstruende dersom man ikke får rask behandling. Den beste måten å beskytte seg mot smittsom hjernehinnebetennelse på er ved å vaksinere seg.
Vaksiner
Det fins flere ulike typer av meningokokkbakterier (kalles for serogrupper), som hver har sin bokstav. De typene som vanligvis gir sykdom er serogruppe A, B, C, W og Y. Det fins to ulike vaksinetyper:
- ACWY-vaksine (Menveo eller Nimenrix) beskytter mot meningokokk serogruppe A, C, W og Y.
- B-vaksine (Bexsero eller Trumenba) beskytter mot meningokokk serogruppe B.
For best mulig beskyttelse må man vaksinere seg med begge vaksinetypene.
Hvem bør vaksinere seg?
Risikoen for å bli syk av smittsom hjernehinnebetennelse varierer mye ut ifra alder og livsstil/aktivitet. De som får meningokokksykdom er ofte friske i utgangspunktet, men noen kroniske sykdommer gir høyere risiko for å bli syk. Sykdommen ses i alle aldersgrupper, men i Norge er det flest tilfeller blant ungdom. Risikoen for smitte øker når mange mennesker er tett samlet. Dette gjelder særlig i kombinasjon med festing, deling av flasker eller intim kontakt. Tilfellene blant ungdom har ofte vært i sammenheng med russefeiring.
Utenfor Norge har utbrudd av meningokokksykdom blant annet blitt rapportert blant menn som har sex med menn, i universitetsmiljøer og ved store folkesamlinger. I enkelte land er sykdommen mer vanlig.
På bakgrunn av dette anbefaler FHI vaksine til følgende grupper:
- Ungdom i alderen 16 – 19 år. I Norge gjelder dette spesielt russefeiring, men kan også være aktuelt ved festivaler, idrettssamlinger, ungdomsleir o.l. Anbefalingen gjelder også yngre og eldre ungdommer som deltar i slike aktiviteter.
- Menn som har sex med menn, og som deltar aktivt på arenaer for tilfeldig sex eller har intim kontakt med mange partnere.
- Personer som skal reise utenlands:
- Studenter og skoleelever som skal ha hele eller deler av studiene i land med krav eller sterk anbefaling om vaksinasjon.
- Deltakelse i pilegrimsfeiring eller reiser til Saudi Arabia i forbindelse med Hajj og Umrah (kreves for innreise).
- Reisende til land med høy forekomst eller utbrudd av meningokokksykdom.
- Reiser som innebærer tett kontakt med mange, særlig der store grupper unge er samlet (eks. festivaler, større idrettssamlinger, ungdomsleir og tilsvarende).
- Personer med medisinsk risiko:
- Manglende miltfunksjon
- Hiv-positive (individuell vurdering)
- Sjeldne former for immunsvikt (komplementmangel)
I tillegg anbefales vaksinasjon i forbindelse med smittesporing, samt til enkelte grupper laboratorieansatte. Dersom du er i tvil om du tilhører noen av gruppene over, kan du kontakte fastlegen din eller vaksinasjonskontor. Begge vaksinetypene kan være aktuelle.
Bivirkninger
Eventuelle bivirkninger pleier å komme i løpet av de første to dagene, og går som regel over av seg selv i løpet av kort tid.
De vanligste bivirkningene etter meningokokkvaksiner er:
- Hevelse, rødhet og smerte på stikkstedet
- Generell sykdomsfølelse med for eksempel tretthet, kvalme, hodepine, feber samt muskel- og leddsmerter
- Utslett
Vaksinasjon og varighet av beskyttelse
ACWY-vaksine gis vanligvis som én enkeltdose, mens B-vaksine gis i to doser. Etter gjennomført vaksinasjon tar det omtrent to uker før vaksinene gir beskyttelse. Meningokokkvaksiner gir beskyttelse i ca. 5 år (ca. 10 år for Nimenrix).
Pris og vaksinasjonssted
Meningokokkvaksinasjon er gratis for personer med medisinsk risiko og personer som vaksineres i forbindelse med smittesporing. For de fleste andre må både vaksine og vaksinasjon betales av den enkelte. Noen kommuner og fylker har valgt å tilby gratis vaksinasjon med ACWY-vaksine til ungdom.
ACWY-vaksine koster i underkant av 400 kr per dose, mens B-vaksine koster i underkant av 1000 kr per dose. I tillegg koster det noe å få satt vaksinen.
Vaksinene er reseptpliktige, og kan settes hos fastlege, apotek, vaksinasjonsklinikk, eller via skolehelsetjenesten i kommuner som tilbyr dette.