Råd og informasjon til deg som har fått påvist mpox (apekopper)
Artikkel
|Oppdatert
Denne artikkelen inneholder råd og informasjon om hva du bør gjøre hvis du har fått påvist mpox.
Hva bør du gjøre hvis du er smittet med mpox?
Dersom du har fått påvist mpox, bør du unngå nær kontakt med andre, inkludert seksuell kontakt, i den perioden du er smittsom*. Ut over dette kan du leve tilnærmet som normalt, men utslettet bør dekkes til med klær eller plaster. Dersom du har mye utslett eller luftveissymptomer bør du gå i isolasjon inntil du er frisk, skorpene har falt av og det er dannet hel hud under.
Hvis du bor med personer som er spesielt utsatt for alvorlig sykdom, for eksempel små barn (under 6 år), gravide, skrøpelige eldre og personer med nedsatt immunforsvar, bør du vurdere å oppholde deg på annet egnet sted dersom det er mulig. Personer som har arbeid som krever spesielt tett kontakt med andre eller som arbeider med personer med høy risiko for alvorlig sykdom bør sykmeldes i den smittsomme perioden.
*Mpox er smittsomt fra de første symptomene kommer og fram til utslettet er tilhelet og det er kommet ny, hel hud under.
Praktiske råd til deg som har fått påvist mpox
Du bør:
- oppholde deg og sove på eget rom dersom du bor sammen med andre, særlig dersom du bor sammen med personer med høy risiko for alvorlig sykdom
- rengjøre badet etter bruk, særlig dersom du bor sammen med andre. Dersom du har mulighet å bruke eget bad, bør du gjøre det
- bruke egne håndklær og andre toalettartikler
- være nøye med håndhygiene. Håndvask med såpe og vann (ev. hånddesinfeksjon) bør alltid utføres etter berøring med sår- og kroppsvæsker, eller etter berøring med klær, håndklær og sengetøy eller overflater som kan være tilsmusset av sår- og kroppsvæsker.
- unngå at utslettet kommer i kontakt med møbler som sofa og stoler. Du kan for eksempel legge et laken eller lignende over møbler ved behov.
- håndtere og vaske alt skittentøy selv. Sengetøy, håndklær og andre tekstiler bør om mulig vaskes på minimum 60°C med vanlig vaskepulver.
- kaste avfall fra sårstell i søppelpose som knyttes og legges i en ny pose. Denne kan kastes sammen med vanlig avfall.
- kontakte lege dersom du har behov for helsehjelp og bruke munnbind dersom du må oppsøke helsevesenet.
- unngå tett kontakt med dyr – de kan bli smittet. Der det ikke er mulig bør kjæledyret ikke ha kontakt med andre dyr utenfor husstanden. Ved mistanke om smitte til dyr, kontakt veterinær, og varsle Mattilsynet.
Nærkontakter
Det er viktig å få varslet nærkontakter for smittesporing og oppfølging. Noen kan få tilbud om forebyggende vaksine. Varsling av nærkontakter gjøres i samarbeid med lege, og utføres enten av deg eller av helsetjenesten. Dersom helsetjenesten varsler nærkontaktene dine, oppgir de ikke navnet ditt til kontaktene.
Behandling
De fleste trenger ingen behandling utover eventuell symptomlindring som febernedsettende/smertelindrende medisin. Det er kun i sjeldne tilfeller man ser alvorlig sykdom. I noen tilfeller kan det være aktuelt med innleggelse på sykehus.
Forverring av symptomer
Noen kan oppleve infeksjonen som smertefull, særlig ved utslett på slimhinner i hals, kjønnsorganer og endetarm. Ta kontakt med helsetjenesten hvis helsetilstanden din forverres og du har behov for helsehjelp (Legevakten 116 117, alternativt 113 ved behov for øyeblikkelig hjelp). Fortell at du har mpox når du ringer. Da kan tiltak iverksettes for å hindre at andre blir smittet.
Varighet av smittsom fase og forholdsregler etter gjennomgått infeksjon
Du er ikke lenger smittsom når utslettet har tørket ut, skorpene har falt av og det er dannet hel hud under. Sykdomsforløpet varer vanligvis 2 til 4 uker.
Praktiske råd om hva du bør gjøre når du ikke lenger har symptomer
Du bør:
- rengjøre rommene du har oppholdt deg i. Bruk standard husholdningsrengjøringsmidler til rengjøring i henhold til produsentens anvisninger.
- vaske sengetøy, håndklær og klær i vaskemaskin med vanlig vaskemiddel. Skittentøy skal ikke ristes, men pakkes forsiktig sammen før vask.
- bruke kondom. Viruset kan påvises i sæd i flere uker etter isolasjonen. Det er derfor viktig med kondombruk i de påfølgende 12 ukene etter avsluttet isolasjon.
- ikke donere blod, annet biologisk materiale eller organer i den smittsomme perioden og en periode i ettertid.
- Les mer om mpox på helsenorge.no