Utbrudd av marburgvirus i Rwanda
Nyhet
|Oppdatert
Rwandas helsemyndigheter og Verdens helseorganisasjon (WHO) har meldt om et utbrudd av marburgsykdom i Rwanda. Det er rapportert om tilfeller i åtte (av 30) distrikter i landet, blant annet nær grensene til Uganda, Tanzania og DR Kongo. Det er derfor en viss risiko for spredning over landegrensene.
Denne meldingen er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsiden17. oktober var 62 personer bekreftet smittet, inkludert 15 dødsfall. 43 personer er blitt friske og fire pasienter er under behandling i isolasjonsenheter. Over 80% av de smittede er helsearbeidere på sykehus i hovedstaden Kigali. Siste tilfelle ble rapportert 14. oktober. Helsemyndighetene i Rwanda følger opp nye tilfeller med isolasjon, smittesporing og andre tiltak for å motvirke videre smittespredning. Man har også startet utprøvende vaksinasjon av helsepersonell med en ny vaksine mot marburgvirus. WHO støtter og bistår i arbeidet som pågår.
Marburgvirus er beslektet med ebolavirus, det smitter på samme måte (ved kontakt med kroppsvæsker fra syke personer eller dyr) og gir et lignende sykdomsbilde. Det finnes ikke godkjente vaksiner mot marburgvirus.
Ved reiser til Rwanda bør man:
- Følge med på Utenriksdepartementets reiseinformasjon
- Følge rådene fra helsemyndighetene i Rwanda
- Unngå kontakt med lokal helsetjeneste i de deler av landet som er rammet av marburgutbruddet, med mindre man har behov for akutt helsehjelp
- Unngå kontakt med syke eller døde personer
- Unngå nær kontakt med levende og døde ville dyr (inkludert aper, antiloper, gnagere og flaggermus)
- Hindre at gnagere får tilgang til matvarer som da kan kontamineres med spytt, ekskrementer eller urin
- Ikke oppsøke huler og andre typiske tilholdssteder for flaggermus
- Ikke tilberede eller spise såkalt «bushmeat», det vil si kjøtt fra ville dyr
For personer som har vært i Rwanda og kommet til Norge:
Reisende som har vært i utbruddsområder, men som ikke har hatt direkte kontakt med marburgsyke, bør likevel alltid kontakte lege ved feber eller andre symptomer på infeksjon for å undersøke for malaria og andre tropiske sykdommer. Fortell at du har vært i utbruddsområde, slik at prøvetaking og undersøkelse kan skje på en sikker måte.
Hvis du har vært i et utbruddsområde og har hatt kontakt med en marburgsyk eller -død person, bør du kontakte lege per telefon og informere om at du er nærkontakt. Du bør følge med på symptomer de første 21 dagene etter hjemkomst. Ved feber over 38 °C eller forhøyet temperatur i kombinasjon med kvalme, oppkast, diaré eller uforklarlig blødning: Isolér deg hjemme og kontakt umiddelbart lege via telefon. Fortell at du har vært i et utbruddsområde. Det er ikke mulig å teste for marburgsykdom før man blir syk.
Les mer om smittevern: