Kjøkken
Publisert
Råd for lokaler, utstyr og innredning.
Lokaler som skal brukes til mattilberedning må være plassert og utformet slik at det er mulig å beskytte maten mot forurensning fra omgivelsene og hindre at insekter og skadedyr kan ta seg inn. Mattilsynet er tilsynsmyndighet til denne type virksomhet, og stiller en rekke krav til lokaler som skal brukes til mattilberedning.1
Råd for lokaler, utstyr og innredning1
- Kjøkkenet bør deles i forskjellige områder for å skille rene og urene arbeidsoppgaver.
- Kjøkkenet bør ha et eget område for å lage mat.
- Det bør være en egen avgrenset sone for å vaske opp.
- Det bør etableres ulike kjøkkensoner for å skille rent fra urent.
- Hånddesinfeksjonsdispensere bør være tilgjengelig ved inngang til kjøkkenet og det må være såpedispenser og dispenser for papirhåndklær ved håndvask i kjøkkenet.
I helseinstitusjoner forventes det at oppvasken vaskes i en industrioppvaskmaskin, som kontrolleres regelmessig for å sikre tilstrekkelig rengjøringsprosess/temperatur. Det bør i tillegg være en egen berøringsfri håndvask med dispenser for såpe og papir for de som lager mat og utfører oppvask.1-3 Alle overflater i kjøkken bør tåle grundig rengjøring og desinfeksjonsmidler.4 Om kjøkkenet skal ha en isbitmaskin, bør isbitmaskin være berøringsfri.2 Isbitmaskiner innebærer en potensiell smitterisiko og krever prosedyre med gode rutiner for renhold. Ved eventuelt ønske om innkjøp, bør smitterisiko tas med i vurdering.4 Mer om Krav til lokaler, utstyr og innredning se Mattilsynet.1