Beskyttelse mot stikkskader
Publisert
Ifølge Arbeids- og inkluderingsdepartementets forskrift skal det benyttes utstyr med sikkerhetsmessige beskyttelsesmekanismer der dette er tilgjengelig. Nødvendig utstyr må gjøres tilgjengelig der behandling og pleie utføres.
Oppsummering av anbefalinger
- Avfallsboks for stikkende og skjærende utstyr skal være lett tilgjengelig. 1C
- Helsepersonell skal ha kunnskap om hvordan man bruker utstyr med sikkerhetsmekanisme. 1C
- For å unngå stikkskade bør en unngå å sette beskyttelseshetten tilbake på den brukte kanylen ("recapping"). 1C
Anbefalingene over er tilpasset fra sammenfallende anbefalinger i to kilderetningslinjer, og oppdatert forskning (1,2,3,4,5).
Arbeids- og inkluderingsdepartementets forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav, pålegger at en ved håndtering av spisse eller skarpe gjenstander skal benytte utstyr med sikkerhetsmessige beskyttelsesmekanismer der dette er tilgjengelig. Det er nye krav til plassering av avfallsbeholdere og til at plasthetten på kanyler ikke skal settes tilbake på den brukte kanylen, såkalt "recapping" (4). Nødvendig utstyr må gjøres tilgjengelig der hvor behandling og pleie utføres. Opplæring i bruk av personlig verneutstyr og håndtering av stikkende/skjærende utstyr vil føre til redusert yrkesbetinget smitte og færre skader (6). Dette støttes av Veileder for basale smittevernrutiner, som i artikkelen Beskyttelse mot stikkskader også anbefaler at kanylebokser kun skal fylles ¾ fulle før forsegling og transport (3).
Stikkskader etter kontakt med kanyler kan utgjøre en risiko for overføring av blodbårne agens. Stikkskader skjer først og fremst ved bruk av hule nåler (injeksjon eller blodprøvetaking) eller ved suturering. Det er aktuelt med forebyggende tiltak for å redusere smitterisikoen ved stikkskader (3,6).