Risikofaktorer ved kirurgi
Publisert
Flere faktorer hos pasienten kan innebære økt risiko for infeksjon i operasjonsområdet.
Risikofaktorer knyttet til kirurgi
Risikofaktorer knyttet til kirurgi defineres som de forhold relatert til pasienten eller prosedyren som kan øke risikoen for infeksjon.1-3 Forhold som liggetid i sykehus forut for elektiv kirurgi er forbundet med økt risiko for infeksjon i operasjonsområdet (POSI).2 Faktorer hos pasienten som kan innebære økt risiko for POSI kan f.eks. være alder, hyperglykemi, alvorlig underliggende sykdom og feilernæring. De ulike faktorenes betydning avhenger av inngrepets art og er dokumentert i varierende grad. Det er derfor vanskelig å generalisere. Kartlegging av pasientrelaterte risikofaktorer gir mulighet til å iverksette målrettede forebyggende tiltak for å redusere forekomsten av POSI.1,2,3
To velkjente pasientrelaterte risikofaktorer knyttet til utvikling av POSI, er over- og undervekt:
- Overvekt: Fettvev har mindre blodgjennomstrømning, noe som hemmer tilførsel av oksygen og antibiotika. Et tiltak kan f.eks. være å henvise til fedmepoliklinikk før kirurgi, særlig ved kroppsmasseindeks ≥ 35 kg/m2.4-7
- Kraftig undervekt: Dårlig ernæringsstatus kan bl.a. medføre nedsatt immunforsvar og vansker med sårtilheling. Tiltak kan f.eks. være tilbud om bistand til oral eller enteral ernæring før kirurgi.2,4,6
Når det gjelder behandling med immunsupprimerende medikamenter som kjemoterapi og steroider, har det vært mistenkt at dette kunne øke risikoen for POSI ettersom slik behandling kan medføre en generelt nedsatt immunologisk funksjon. På dette området er evidensen sprikende og av lavere kvalitet slik at det foreløpig er vanskelig å trekke konklusjoner om hvorvidt det er tilrådelig å pausere slik behandling eller ikke i forbindelse med en operasjon.2,5