Giardiasis – parasittinfeksjon i magen
Artikkel
|Publisert
Giardiasis er en tarminfeksjon forårsaket av parasitten Giardia duodenalis (også kjent som Giardia lamblia eller Giardia intestinalis). Parasitten kan gi diaré og magesmerter. Mange blir bra uten behandling, men noen trenger medisiner for å bli friske.
Både mennesker og enkelte dyrearter kan være bærere av parasitten Giardia. Mennesker blir ofte smittet gjennom inntak av forurenset drikkevann og matvarer. Du kan også bli smittet direkte eller indirekte av andre personer. Parasitten kan også overføres seksuelt.
Å være bærer over lengre tid er svært vanlig i mange utviklingsland, men gir vanligvis ikke symptomer hos befolkningen i disse områdene. I industrialiserte land kan parasitten derimot ofte gi diaré. Parasitten er ikke en uvanlig årsak til turistdiaré.
Symptomer
Du kan være bærer av Giardia lenge uten å merke noen symptomer. Ved akutt sykdom får du gjerne ett eller flere av følgende symptomer:
- diaré, ofte vanntynn
- magesmerter
- oppkast
- luftplager
- fettete og illeluktende avføring
- luftoppstøt med råtten lukt
- slapphet
- vekttap
- feber
Noen kan ha diaré som kommer og går.
Forebygging
Parasittene drepes ved koking. Ved utenlandsreiser til områder med dårlige hygieniske forhold bør du ta noen forholdsregler:
- Bruk kun kokt vann eller vann som selges på flasker til drikke, tannpuss og lignende.
- Unngå ukokte grønnsaker og uvasket salat og frukt.
- Vask alltid hender godt med vann og såpe etter toalettbesøk og før matlaging og måltider.
Behandling
Ved akutt Giardia-infeksjon er antibiotikabehandling anbefalt. Av de som blir behandlet kan fem til ti prosent av de smittede fortsatt ha plager etter behandling, selv om Giardia ikke kan påvises ved avføringsprøve.
Giardiasis er ikke definert som en allmennfarlig smittsom sykdom i smittevernloven, og du må derfor dekke utgifter til behandling selv.
Smittsomhet og inkubasjonstid
Giardia smitter når parasitten blir overført fra tarmen til munnen, gjerne via hendene, og under uhygieniske forhold. For å unngå smitte er det derfor viktig med god håndhygiene. Parasitten kan også smitte gjennom vann, grønnsaker, eller frukt og bær, som er forurenset med avføring fra smittebærere, både mennesker og dyr. Parasitten kan også overføres ved at du svelger vann i forurensede svømmebasseng eller ved ferskvannsbading.
Pasientene er smitteførende så lenge det er cyster i avføringen. Cyster kan finnes i avføringen i opptil seks måneder. Tiden fra du blir smittet til symptomer eventuelt oppstår er 5–25 dager, vanligvis 7–10 dager.
Tiltak ved enkelttilfelle eller utbrudd
Etter at du har gjennomført behandling, er det vanligvis ikke nødvendig med videre undersøkelser.
Ved flere tilfeller med mistanke om felles kilde i et innenlands utbrudd, blir oppklaring av utbruddet utført i samarbeid med det lokale Mattilsynet. Folkehelseinstituttet har en rådgiverrolle ved lokale utbrudd og samordner tiltak ved nasjonale utbrudd.
Barn i førskolealder som er i barnehager og andre institusjoner, kan vende tilbake til barnehagen etter igangsatt behandling og to døgn etter symptomfrihet. Kontrollprøve er ikke nødvendig.
Har du har fått påvist Giardia bør du ta ekstra forholdsregler om du har ett av følgende yrker:
- jobber i næringsmiddelvirksomhet (inkl. serveringssteder) med direkte eller indirekte kontakt med næringsmidler som skal spises rå eller uten ytterligere oppvarming
- helsepersonell som har direkte kontakt (inkl. servering av mat) med pasienter som er særlig utsatt for infeksjonssykdommer eller for personer der infeksjoner vil kunne ha særlig alvorlige konsekvenser, for eksempel for tidlig fødte barn, pasienter ved intensivavdeling og lignende
Du bør ikke utføre ditt ordinære arbeid mens du har symptomer, og ikke før 48 timer etter symptomfrihet.
Har du ingen av disse yrkene kan du vende tilbake til arbeidet når symptomene er borte. Kontrollprøve er vanligvis ikke nødvendig, men dersom du ønsker å være sikker på at du ikke lenger er smittet, kan lege vurdere kontrollprøve to uker etter avsluttet behandling.
Tidligere utbrudd i Norge
De vanligste årsakene til Giardia-utbrudd i industrialiserte land de senere år skyldes forurenset drikkevann. Første dokumenterte vannbårne utbrudd i Norge var i Bergen 2004, der flere tusen personer ble syke etter at en drikkevannskilde ble forurenset med kloakk.
Det har vært flere utbrudd av Giardia i barnehager, blant annet i Trondheim i 2004 og i Tønsberg i 2019. Årlig rapporteres det om 200-600 tilfeller i Norge, hvorav mange blir smittet i utlandet.