Tiltak ved utbrudd av norovirus i barnehager, på hoteller, andre overnattingssteder og skip
Artikkel
|Oppdatert
Norovirus spres lett fra person til person på steder hvor det er mye folk. God håndhygiene minsker sjansen for å bli smittet og beskytter mot videre spredning av viruset og utbrudd.
Ved mistanke om utbrudd forårsaket av norovirus er det viktig at man raskt iverksetter tiltak for å hindre videre smittespredning. Vanlige tiltak er isolering av syke (for eksempel at barn i barnehage holdes hjemme og hotellgjester holder seg på rommet sitt), hyppig rengjøring med klorbaserte rengjøringsmidler og grundig håndvask.
Barnehager, hoteller og overnattingssteder bør melde fra til kommuneoverlegen ved mistanke om utbrudd. Kommuneoverlegen er ansvarlig for å gi råd og hjelp til å begrense utbrudd i kommunen. Den vanligste smitteveien er fra person til person, men norovirus kan også overføres via mat og/eller vann. Ved større utbrudd er det viktig at dette undersøkes med tanke på mulig kilde for smitten. Kommuneoverlegen og Mattilsynets lokale avdeling samarbeider for å avklare hvilke undersøkelser som er nødvendige. Ved behov kan FHI bistå.
I barnehager
Hovedsymptomet ved norovirusinfeksjon hos barn er oppkast. Det kan være mange årsaker til at barn kaster opp eller har diaré. Ikke alle skyldes smittsomme sykdommer. Dersom det ikke er mistanke om noe smittsomt trenger heller ikke barnet holdes hjemme fra barnehagen.
Ved mistanke om infeksjon som årsak til symptomene (for eksempel hvis både barn og voksne blir syke, flere barn i samme avdeling/barnehage har samme symptomer e.l.), bør barnet holdes hjemme til det har gått 48 timer etter at barnet ble symptomfri. Dette reduserer risikoen for videre smitte i barnehagen, og bør kommuniseres tydelig til foresatte til barn i barnehagen, gjerne skriftlig.
I barnehagen er det viktig med gode rutiner for hyppig håndvask med såpe og rennende vann. Alkoholbasert hånddesinfeksjon virker mindre effektivt mot norovirus.
Spesielt er håndvask viktig i forbindelse med toalettbesøk, før måltider og ved håndtering av mat.
Ansatte som har vært syke med norovirus bør ikke delta i matlaging eller matservering i barnehagen før det har gått minst 48 timer etter symptomfrihet.
Rengjøring av stellebord, leker og fellesarealer i barnehagen:
Ved mistanke om norovirus gjelder følgende råd:
- Håndter oppkast/diare som smittefarlig. Ved all vask og rengjøring der man kan komme i kontakt med avføring/oppkast bør det benyttes engangsforkle og hansker. Dette skal legges i lukkede plastposer før de kastes og hender vaskes grundig straks utstyret er tatt av.
- Brukte hansker, forklær og bleier skal legges i lukkede plastposer før de kastes. I etterkant bør det alltid gjennomføres grundig håndvask.
- Synlig søl (oppkast, avføring) tørkes opp med papirhåndkle og flaten rengjøres med vanlig rengjøringsmiddel før det tilslutt rengjøres med en bruksløsning av Klorin (1,25 dl klorin i 5 liter vann). Ta hensyn til om overflaten tåler klor.
- Tørk over toalett, vask, håndtak på vask, dørhåndtak, og andre berøringspunkter jevnlig med en bruksløsning av klor.
- Stellebord og leker bør rengjøres hyppig med en bruksløsning av klor.
- Bruk engangsforklær og hansker ved bleiebytte.
- Bruk separate kluter til hvert område. Klutene bør vaskes på 70 grader etter bruk. Bruk maskinens normal program, ikke kortprogram.
- Felles lekerom bør rengjøres regelmessig og grundig, og spill og leker må tåle tilfredsstillende rengjøring (bruk for eksempel rengjøring med en bruksløsning av klorin).
Hoteller og andre overnattingssteder
Norovirus har et stort potensiale for videre spredning i miljøet, og utbrudd på for eksempel cruisebåter eller hoteller har vist seg å være vanskelig å stoppe. Viruset er svært stabilt og kan overleve i flere uker i romtemperatur og enda lenger hvis de ligger beskyttet i inntørket oppkast eller i kaldt vann. Viruset har også potensiale for spredning ved støvsuging av områder hvor det finnes norovirus, for eksempel dersom oppkast er tørket inn i tepper.
Hoteller bør ha rutiner for håndtering av oppkast og avføring som potensielt smittefarlig. De bør ha fokus på rengjøring og håndhygiene generelt og spesielt ved hendelser som potensielt kan føre til spredning av sykdom.
Ved utbrudd av norovirus er det viktig å informere gjestene om utbruddet og om hva de selv kan gjøre for å beskytte seg. Grundig håndvask bør utføres ofte av alle. Håndvask er særlig viktig rett etter toalettbesøk, før måltider og ved håndtering av mat.
Håndtering av syke gjester:
Syke gjester bør raskt identifiseres og følges opp på følgende måte:
- Oppfordres til å holde seg på rommet og ha begrenset omgang med andre gjester.
- Kun benytte toalettfasiliteter på eget rom og ikke benytte fellesarealer.
- Få rikelig med drikke servert på rommet.
- Ikke benytte spisesal/ felles spiseareal, men få mat tilbragt på rommet.
- Syke barn bør ikke benytte felles lekerom. Slike fellesrom må rengjøres spesielt godt, og leker og spill må tåle tilfredsstillende desinfisering med klor eller varmebehandling i oppvaskmaskin.
Rengjøring
Ved mistanke om norovirus gjelder følgende råd:
- Håndter oppkast/diare som smittsomt materiale. Ved all vask og rengjøring der man kan komme i kontakt med avføring/oppkast bør det benyttes engangsforkle og hansker. Dette skal legges i lukkede plastposer før de kastes og hender vaskes grundig straks utstyret er tatt av.
- Brukte hansker og forklær skal legges i lukkede plastposer før de kastes. I etterkant bør det alltid gjennomføres en grundig håndvask.
- Synlig søl (oppkast, avføring) tørkes opp med papirhåndkle og flaten rengjøres med vanlig rengjøringsmiddel før den tilslutt rengjøres med en bruksløsning av Klorin (1,25 dl Klorin i 5 liter vann). Ta hensyn til om overflaten tåler klor.
- Tørk over toalett, vask, håndtak på vask, dørhåndtak, og andre berøringspunkter regelmessig med faste tidsintervaller (for eksempel annenhver time) med bruksløsningen av klor.
- Når en syk gjest har forlatt rommet rengjøres det som vanlig og i tillegg tørkes de deler av inventaret som regelmessig berøres, som nattbord, sengelampe, dørhåndtak, vindushasper, bryter, vaskeservant og lignende, av med bruksløsningen av klor.
- Skift rengjøringskluter mellom hvert rom, og mellom ulike områder på hotellet (resepsjon, stue, konferanserom og liknende). Skift også vaskeutstyr som bøtter og liknende mellom hvert område.
- Bruk separate kluter til hvert område. Klutene bør vaskes på 70 grader etter bruk. Bruk maskinens normalprogram, ikke kortprogram.
- Kluter brukt til å vaske oppkast/diare må vaskes separat.
- Inspiser jevnlig toaletter, andre fellesområder slik at søl kan oppdages og fjernes raskt.
- Viruset har potensiale for spredning ved støvsuging av områder hvor det finnes norovirus, for eksempel dersom oppkast er tørket inn i tepper eller møbelstoff. Det anbefales ikke å støvsuge affisert område hvis oppkast er tørket inn i tepper eller stoffmøbler, da bør man heller forsøke følgende tiltak:
- Steamvask på 70 grader, bør ikke tas i bruk før det er helt tørt.
- Materiale som ikke tåler steamvask, rengjøres og bør settes bort i minst 14 dager.
- Håndklær og sengetøy skal legges direkte i poser, og ikke legges på gulv.
- Alt vaskbart materiale som sengetøy og håndklær plasseres i egne sekker som helst plasseres i forseglede plastposer. Tøyet bør vaskes på minst 70°C. Madrasser og møbler som ikke er tilsølt, luftes. Puter, dyner og tilsølte tepper bør vaskes på 70°C eller renses.
- Svømmebasseng, badstuer og boblebad behandles og rengjøres etter gjeldende regler, se Forskrift for badeanlegg, bassengbad og badstu m.v. Slike fasiliteter bør vurderes stengt inntil utbruddet er over og de er forskriftsmessig rengjort.
- Nøkler bør desinfiseres daglig i klorløsning.
Mat og servering
Gjestene bør oppfordres til å vaske hendene godt før alle måltider.
Mat serveres på tallerken. Det bør ikke serveres mat fra buffet. Ulike personer bør ta seg av henholdsvis matservering og opprydding.
Kontroll og oppfølging av ansatte:
Personer som håndterer mat, bør ikke vende tilbake til arbeidet før 48 timer etter at oppkast og diaré har gitt seg.
Utbrudd på passasjerskip
Det har vært flere mistenkte og bekreftede utbrudd forårsaket av norovirus på passasjerskip både i Norge og i utlandet. Slike utbrudd kan oppstå når mange mennesker fra ulike steder samles i trange fellesområder og ofte med buffetservering av mat.
Ved mistanke om utbrudd på skip er det viktig at man raskt iverksetter tiltak for å hindre videre smittespredning. Slike tiltak kan være påminnelse om at håndvask med såpe og rennende varmt vann er mer effektivt mot norovirus enn alkoholbasert hånddesinfeksjon. Det bør tilrettelegges slik at det er enkelt å få vasket hendene og engangspapir bør brukes til å tørke hendene. Alkoholbasert hånddesinfeksjon har begrenset effekt mot norovirus, men kan vurderes i situasjoner hvor håndvask ikke er mulig, f.eks. ved utflukter på land. Andre tiltak er kan være isolering av syke (både passasjerer og mannskap) på egne lugarer, ekstra grundige håndvaskrutiner for alle om bord, ekstra renhold av fellesområder og begrensinger av buffetservering.
Det er vanligvis ikke grunnlag for å fraråde friske eller syke pasienter på skip fra å gå i land. Skipets kaptein er ansvarlig for virksomheten om bord. Når skipet ligger i norsk havn anses det som en virksomhet i kommunen, og smittevernlegen har de samme funksjoner i forhold til utbrudd som ellers i kommunen. Det samme gjelder det lokale Mattilsynet i forhold til oppklaring av mistenkt næringsmiddelbårent utbrudd. Mange rederier har en medisinskfaglig lege om i land som bør kontaktes ved utbrudd. Som ved alle utbrudd bør det tas avføringsprøver av syke.
Referanser
- Norovirus og Sapovirus-enteritt - veileder for helsepersonell (FHI)
- Updated Norovirus Outbreak Management and Disease Prevention Guidelines (CDC, 2012)
- Prevention of norovirus infection in schools and childcare facilities, Technical Report (ECDC)
- Guidance for the Management of Norovirus Infection in Cruise Ships (Health Protection Agency, UK 2007)