Kontinuerlig overvåking av infeksjoner i operasjonsområder, NOIS-POSI
Artikkel
|Oppdatert
Her finner helsepersonell informasjon om hva som overvåkes, datainnlevering og resultatrapporter (NOISnett). Overvåkingen skjer etter noen utvalgte kirurgiske inngrep, gjennom hele året.
Det er obligatorisk for sykehus og dagkirurgiske klinikker å delta i overvåkingen av infeksjoner i operasjonsområder i henhold til Forskrift om Norsk overvåkingssystem for antibiotikabruk og helsetjenesteassosierte infeksjoner (NOIS-registerforskriften).
Overvåkingsperioder
Den kontinuerlige overvåkingen i NOIS-POSI er inndelt i tre overvåkingsperioder per år.
Overvåkingsperiode |
Frist for innlevering i NOISnett |
1. januar - 30. april |
1. september |
1. mai - 31. august |
1. desember |
1. september - 31. desember |
1. april |
Datainnlevering og resultatrapporter (NOISnett)
Data fra overvåkingen av postoperative infeksjoner i operasjonsområder skal leveres til Folkehelseinstituttet via vårt internettbaserte dataverktøy, NOISnett. Det er kun helsepersonell (registrert i HPR-registeret) som får tilgang til NOISnett, og pålogging krever enten BankID, Buypass eller Commfides. Benytt NOISnett for søknad om tilgang til ønsket sykehus.
Data skal leveres i xml-filer med formatet spesifisert nedenfor. Kun xml-filer som etter elektronisk validering viser seg å være feilfrie, kan leveres. Valideringsreglene finnes nedenfor. Sykehusene bør derfor kvalitetssikre sine overvåkingsdata før innlevering.
I NOISnett kan helsepersonell med tilgang (krever godkjenning fra Folkehelseinstituttet) hente resultatrapporter fra eget sykehus. Rapportene inneholder også nasjonale resultater.
Dersom NOISnett inneholder data som ikke er godkjente ved Folkehelseinstituttet, vil resultatrapporten for den aktuelle tidsperioden være vannmerket med "Preliminære data".
Vi gjør oppmerksom på at kvalitetsrapportene i NOISnett kun inkluderer rene bypass-inngrep.
Nasjonale resultater fra NOIS-POSI finnes i:
Dette registreres i NOIS-POSI – overvåkingsmal
I NOIS-POSI overvåkes infeksjoner i operasjonsområder etter følgende kirurgiske inngrep:
- Hjerteoperasjoner (aortakoronar bypass)
- Keisersnitt
- Innsetting av proteser i hofteledd
- Fjerning av galleblære (kolecystektomi)
- Inngrep på tykktarm (kolon)
Pasienter som har gjennomgått ett eller flere av disse kirurgiske inngrepene følges i 30 dager etter operasjon, og det registreres om de utvikler en infeksjon i operasjonsområdet eller ei.
En fullstendig beskrivelse av undersøkelsen finner du i NOIS-POIS – Overvåkingsmal
Definisjoner - enhetlig registrering
For at forekomsten av infeksjoner skal kunne sammenlignes over tid og mellom sykehus, må overvåkingen være enhetlig. Alle sykehus skal derfor benytte samme definisjon av helsetjenesteassosierte infeksjoner og postoperative infeksjoner i operasjonsområder (kasusdefinisjoner).
EU-kommisjonen fastsatte i 2012 at det ved rapportering av smittsomme sykdommer til det europeiske nettverket skal benyttes kasusdefinisjoner utarbeidet av European Centre for Disease Prevention and Control. Folkehelseinstituttet leverer data fra den nasjonale overvåkingen av infeksjoner i operasjonsområder til det europeiske nettverket. Følgelig skal de europeiske definisjonene benyttes i NOIS-POSI:
- Norsk oversettelse av de europeiske definisjonene som inngår NOIS (november 2019), pdf
- Fullstendig engelsk versjon av kasusdefinisjonene av smittsomme sykdommer fra European Centre for Disease Prevention and Control (2018), pdf
Frem til 2014 ble det benyttet definisjoner utarbeidet av Centers for Disease Control and Prevention i USA i NOIS-POSI.
Møter mellom smittevern og kirurgiske avdelinger
Undersøkelser har vist at bruk av resultater fra NOIS bidrar til å forebygge infeksjoner og dermed bedre pasientsikkerheten. Samarbeid mellom smittevern og kirurgiske enheter som utfører NOIS-inngrep er viktig for god datakvalitet og bruk av NOIS-resultater. Nedenfor finner du forslag til hvordan et slikt samarbeid kan skje: