Testing ved nyoppståtte luftveissymptomer
Artikkel
|Publisert
Det er ikke lenger en generell anbefaling til befolkningen om testing for korona. Dersom du er syk og oppsøker lege med luftveissymptomer, vil legen din vurdere hvilke virus/bakterier det kan være aktuelt å teste for basert på dine symptomer og din helsetilstand.
Siden en rekke virus og bakterier kan forårsake luftveissymptomer, og det er ønskelig å begrense spredningen av disse, anbefaler vi at du følger smittevernrådene uavhengig av eventuelle testsvar. Det er uansett anbefalt å unngå unødvendig kontakt med personer som er i risikogruppen for alvorlige luftveisinfeksjoner, og å holde seg hjemme hvis du er syk.
Noen personer er ekstra utsatt for alvorlig sykdom som følge av luftveisinfeksjoner. For disse, kan det være lurt å ta en koronatest, og eventuelt starte legemiddelbehandling i samråd med lege.
Personer i enkelte risikogrupper anbefales fortsatt korona selvtest
Det finnes nå effektive legemidler som kan redusere risikoen for alvorlig koronasykdom, men effekten er avhengig av at behandlingen starter tidlig etter symptomstart. Personer som har en høyere risiko for alvorlige konsekvenser av luftveisinfeksjoner, bør derfor vurdere å ta en koronatest ved symptomer. Se Helsedirektoratets nettsider for mer informasjon og veiledning om aktuelle risikogrupper og legemiddelbehandling.
Dersom du tilhører aktuell risikogruppe:
- Hvis du får symptomer, bør du ta en koronatest hjemme. En positiv test betyr at du bør kontakte lege.
- Ved negative resultater, men vedvarende symptomer, gjenta selvtesten daglig i opptil fire dager. Kontakt lege hvis du tester positivt eller symptomene forverrer seg.
Videre tiltak ved positiv test:
Dersom du har økt risiko for alvorlig sykdom og positiv selvtest, vil legen gjøre en helhetsvurdering basert på din alder, tid siden forrige vaksinedose, samt øvrige risikofaktorer for å avgjøre om det er aktuelt å behandle med legemidler som Paxlovid. Diagnosen bør bekreftes med PCR-test tatt i helsetjenesten.