Om luftrenserstudien
Artikkel
|Publisert
Folkehelseinstituttet (FHI) ønsker å undersøke om luftrensere kan bidra til å beskytte elever og lærere mot luftbårne sykdommer. I første omgang skal vi gjennomføre en pilotstudie på utvalgte skoler. På denne siden finner du informasjon om pilotstudien.
Bakgrunn og formål med studien
Under koronapandemien ble det iverksatt flere smitteverntiltak, inkludert skolestenginger, som kan ha hatt konsekvenser for skolebarns læring og mentale helse. Dette viser at vi trenger å utforske alternative metoder for å håndtere smittespredning på skoler. Bruk av luftrensere med HEPA-filter er foreslått for å minske luftbåren smitte, men vi vet ikke nok om deres effektivitet i skolemiljøer. Vi planlegger derfor en studie for å undersøke i hvilken grad luftrensere kan hjelpe til å redusere smittespredning i klasserom. Først vil vi gjennomføre denne pilotstudien for å se hvor gjennomførbart og akseptabelt det er med en slik studie i norske klasserom.
Pilotstudien gjennomføres av Senter for Forskning på epidemitiltak (CEIR) ved FHI i samarbeid med SINTEF og utvalgte skoler i Drammen og Lier.
Gjennomføring
Pilotstudien består av to ulike deler. Utvalgte skoler i Drammen deltar i del 1, mens én skole i Lier deltar i del 2. Vi planlegger å utstyre klasserommene som deltar med luftrensere og luftmålere. På skolene som deltar i del 1 av studien vil disse enhetene stort sett være aktive gjennom alle undervisningstimer i en periode på 6 uker. På skolen i del 2 vil vi veksle mellom å skru luftrenserne av og på. Pilotstudien vil ikke medføre endringer i eksisterende timeplan. Prosjektgruppen vil også innhente aggregerte fraværsdata fra skolens egne fraværssystemer.
Datainnsamling
Vi vil samle inn data på luftkvalitet i klasserommet. I tillegg ønsker prosjektgruppen å involvere både elever (kun i del 1) og lærere i datainnsamlingen.
Fordeler og ulemper ved luftrensere
Luftrensere kan kanskje gjøre lufta i klasserommet renere ved å fjerne ting som pollen, sopp og til og med virus. Dette kan muligens redusere problemer med astma og allergiske reaksjoner. Det er også noen studier som tyder på at renere luft kan hjelpe barna til å gjøre det bedre på tester og føle seg bedre generelt. Luftrensere kan kanskje redusere risikoen for å bli smittet av virus, men dette vet vi ikke sikkert, som er en grunn for at vi vil gjøre denne studien.
Luftrensere kan skape litt støy og feil plassering kan føre til trekk. Vi vi vil forsøke å plassere luftrensere slik at det ikke blir trekk og vil sammen med lærer velge et effektnivå som er så stille som mulig. Det blir viktig for oss å finne ut i denne pilotstudien om noen likevel blir plaget av luftrenserne.
Kontakt
Cathinka Halle Julin, Prosjektleder e-post: luftrenserstudien@fhi.no