Hopp til hovedinnhold
FHI logo
illustrasjon av en luftrenser

Om pilotstudien

Artikkel

|

Publisert

Denne siden gir informasjon om bakgrunnen for pilotstudien, hvordan den ble gjennomført, og hvilke resultater pilotstudien ga.

Bakgrunn og formål med pilotstudien

Under koronapandemien ble det innført en rekke ulike smitteverntiltak, blant annet skolestenginger. Skolestenginger kan ha påvirket elevenes læring og mentale helse negativt, noe som understreker behovet for å undersøke alternative metoder for å begrense smittespredning i skoler.  

Bruk av luftrensere med HEPA-filter har blitt foreslått for å redusere luftbåren smitte, men det er begrenset kunnskap om hvor effektivt dette fungerer i klasserom og på skoler. Derfor planlegger vi en stor studie for å undersøke i hvilken grad luftrensere kan bidra til å redusere smittespredning i klasserom.  

Vinteren 2024/2025 gjennomførte vi en pilotstudie for å undersøke om det var gjennomførbart og akseptabelt å installere luftrensere i norske klasserom. Pilotstudien ble utført av Senter for Forskning på epidemitiltak (CEIR) ved FHI, i samarbeid med SINTEF og utvalgte skoler i Drammen og Lier.  

Gjennomføring og datainnsamling

Pilotstudien bestod av to deler: Del 1 inkluderte utvalgte skoler i Drammen, mens del 2 inkluderte en skole i Lier. Vi installerte luftrensere og luftmålere i klasserom (7.trinn) på de deltakende skolene. I Del 1, fikk halvparten av skolene takhengte luftrensere, og den andre halvparten fikk gulvstående luftrensere. Alle luftrensere var påslått i alle undervisningstimene i seks uker. I Del 2, vekslet vi mellom å skru v og på de takhengte- og gulvstående luftrensere for å vurdere forskjellene.  

Pilotstudien medførte ikke endringer i eksiterende timeplan. Prosjektgruppen innhentet aggregerte fraværsdata fra skolenes egne fraværsystemer, data på luftkvalitet, samt. data fra elevene via spørreskjemaer til foresatte og lærere på skolene som deltok i del 1.   

Resultater

Resultatene viste at det var gjennomførbart å installere og drifte både takhengte og gulvstående luftrensere med HEPA filter i norske skoler. Hverken lærere eller elever rapporterte noen form for skader eller ulemper ved å ha luftrensere i klasserom.  

Luftrensere i klasserommet var mer effektive til å fjerne partikler i luften sammenlignet med klasserom uten luftrensere. Gulvstående luftrensere viste å være like effektive som takhengte luftrensere, men ble vurdert som enklere å installere og drifte.  

Det å samle inn aggregerte fraværsdata ble vurdert som gjennomførbart, selv om det var noe variasjon mellom skolenes systemer. Derimot var det utfordrende å innhente samtykke fra foresatte på vegne av elevene.  

Den vitenskapelige artikkelen fra pilotstudien er sendt til fagfellevurdert tidsskrift, og ved publisering vil den gjøres tilgjengelig for alle på denne nettsiden.  

Kontakt

Kontakt prosjektleder Runar Solberg på 909 79 648 eller runar.solberg@fhi.no  

Publisert
Fant du det du lette etter?