Forord
Publisert
Håndhygiene er sentralt i alt smittevernarbeid i helsetjenestene. Slik har det vært historisk, og slik er det også i dag.
Forskrift om smittevern i helse- og omsorgstjenesten pålegger norske helseinstitusjoner å ha et infeksjonskontrollprogram med skriftlige retningslinjer og systematisk opplæring i håndhygiene.
Folkehelseinstituttet publiserte de første nasjonale anbefalingene om håndhygiene i 1990. Anbefalingen ble sist revidert i 2004. Vi så nå et behov for oppdatering.
Formålet er å legge til rette for god praksis ved å gi oppdatert kunnskap og anbefalinger om håndhygiene i helsetjenesten. Håndboken gir et faglig rammeverk for utforming, implementering og evaluering av interne program for håndhygiene, retningslinjer og prosedyrer knyttet til håndhygiene.
Anbefalingene i håndboka gjelder for alt klinisk helsepersonell og helsefaglige utdanningsinstitusjoner.
Arbeidet har vært ledet og ført i pennen av Mette Fagernes og Nina Sorknes. Håndboka er utarbeidet i tett samarbeid med landets fire kompetansesentre for smittevern og Nasjonal arbeidsgruppe for markering av Håndhygienenedagen 5. mai.
Det har vært en åpen høring gjennom Folkehelseinstituttets nettside, med varsling og forespørsel om innspill til utvalgte organisasjoner.
Internasjonale organisasjoner for smittevern har de seneste årene publisert oppdaterte anbefalinger for håndhygiene, hvorav Verdens helseorganisasjon (WHO) sin veileder fra 2009 er spesielt toneangivende. En rekke land har i tillegg utarbeidet nasjonale anbefalinger. Rådene i håndboka er i hovedsak basert på en sammenstilling av anbefalingene i disse publikasjonene. For deltema der det ikke er konsensus, samt tema som i mindre grad er berørt i de nevnte veilederne, er det utført supplerende litteratursøk. På områder hvor det mangler vitenskapelig evidens er anbefalingene basert på rådende praksis og konsensus i faggruppen.
Camilla Stoltenberg, Direktør
Oslo, april 2016