Boklus
Oppdatert
Boklus er en vanlig støvlus i hus i Norge. Der kan den leve på stivelsesholdige matvarer eller mikroskopiske muggsopper som vokser på ulike underlag. Om antallet blir høyt kan den forurense og ødelegge matvarer, og være til irritasjon.
Utseende
Boklus (Liposcelis bostrychophila) er omkring 1 mm lang som voksen. Den har, som alle andre støvlus, en fortykkelse i pannen og lange, tynne antenner. Boklus er vingeløs i alle stadier, og siste beinpar har brede lår. De fortykkede baklårene kjennetegner alle arter i slekten Liposcelis, som også som gruppe kalles for boklus. Slekten har flere innendørslevende arter. For å sikkert fastslå at det er arten Liposcelis bostrychophila og ikke en nær slektning, kreves mikroskopering av strukturer på bakkroppen.
Biologi og livssyklus
Boklus som opprinnelig var tropisk, finnes innendørs over hele verden. Den er funnet utendørs i Sør-Europa og i varmere strøk av Sverige, men kun innendørs i Norge. Arten er blant de vanligste støvlusene i norske bygg og forekommer oftest i tilknytning til matvarer. Den er sjelden i næringsmiddelbedrifter eller -lagre der heller andre Liposcelis-arter kan dominere.
Alle Liposcelis-arter har fire nymfestadier før de blir voksne. De lever av muggsopper, sukker-, stivelse- og proteinrike tørrvarer. Boklusa finnes derfor ofte i mel, sukker, kornblandinger og lignende. Den kan også spise døde insekter og insekt egg. Boklusa er også kjent for å spise muggsopper som kan vokse på fuktig papir og lim i gamle bøker.
Boklusa er avhengig av over 60 % luftfuktighet i omgivelsene for å overleve, og ved 75-80 % luftfuktighet gjennomføres livssyklus hvis temperaturen er mellom 18 og 37 ºC. Ved 20 ºC tar livssyklusen 42 dager. Optimal temperatur for bestandsvekst er mye høyere enn det vi normalt har innendørs, og ved 30 ºC kan en populasjon fordoble seg i løpet av 7 dager. Denne raske veksten skyldes ikke bare temperatur, men også at formeringen foregår ved partenogenese (jomfrufødsel). Alle boklusene som blir voksne er hunner, og kan selv gi opphav til nye boklus.
I Storbritannia har man registrert at varme somre gir høyere antall klager på støvlus i matvarer sammenlignet med kjølige somre. Når vi vet at mange av støvlusene i matvarer i bolighus er boklus, og at denne arten formerer seg raskest ved høye temperaturer, er denne sammenhengen som forventet. Høye temperaturer gir større problemer med boklus, og dette ser også ut til å gjelde andre Liposcelis-arter.
Skade
I bolighus er boklus først og fremst et trivselsproblem hvis de forekommer i stort antall. I kjøkkenskapet kan de også ødelegge og forurense mel, kornblandinger eller andre matvarer. Boklus kan også leve på fuktig papir og gjøre skade på gamle bøker om disse ikke oppbevares tørt og kjølig. I Storbritannia har man sett at antallet av andre Liposcelis-arter kan bli høyt og forurense matvarer i næringsmiddelbedrifter og lagre. Sannsynligvis gjelder også dette for Norge.
Forebygging og bekjemping
Generelt vil høy fuktighet på bad og kjøkken medføre en økt sannsynlighet for boklus. En reduksjon i luftfuktigheten til under 60 % vil føre til at boklusene forsvinner. Holdes romtemperaturen til under 20 ºC vil også antall av boklus være lavt. Boklus kan ikke gjennomføre livssyklus om temperaturen ligger under 18 ºC.
Temperatur kan også benyttes for å drepe boklus. Alle stadier dør raskt ved temperaturer under frysepunktet. Matvarer med boklus trenger derfor ikke mer enn et døgn i fryseren for å være fri for levende boklus. Oppvarming kan også være en mulig bekjempelsesmetode i for eksempel næringsmiddelbedrifter. Boklus og to andre tropiske Liposcelis-arter er vist å dø etter 11 timer ved 48 ºC. Er det kun boklus som er problemet, har man sett at 4 dager med 43 ºC er nok til å ta livet av alle individer.
Bruk av kjemiske bekjempningsmidler, som f.eks. pyretroider, bør ikke benyttes mot boklus siden andre tryggere behandlingsalternativer finnes. Boklus har også vist stor motstandsdyktighet mot slike midler, som utgjør en helserisiko for mennesker hvis de kommer på matvarer eller er i miljøet der vi oppholder oss.
Se egen artikkel om støvlus for generell informasjon om forebygging og bekjempelse.