Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Melding om mistanke om bivirkning etter vaksinasjon»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Melding om mistanke om bivirkning etter vaksinasjon

Skjema

Melding om mistanke om bivirkning etter vaksinasjon

Publisert Oppdatert

Helsepersonell som i sin yrkespraksis får mistanke om en alvorlig bivirkning etter vaksinasjon, skal snarest melde fra om dette til Folkehelseinstituttet. Her finner du informasjon om fremgangsmåte.

melde.no.PNG

Melding om mistanke om bivirkninger etter vaksinasjon 

Ved mistanke om alvorlige bivirkninger skal helsepersonell melde fra til Folkehelseinstituttet. Folkehelseinstituttet behandler meldingene på vegne av Legemiddelverket og registrerer disse i Bivirkningsregisteret.

Det er ikke nødvendig å innhente samtykke fra den vaksinerte for å melde mistanke om bivirkninger etter vaksinasjon. 

Hvordan melder jeg bivirkninger?

Du bør fortrinnsvis melde via nettskjema, alternativt ved å sende papirskjema dersom det ikke lar seg gjøre å sende elektronisk.

Nettskjema

Helsepersonell bør fortrinnsvis melde fra om mistanke om bivirkning via nettskjema som er tilgjengelig på melde.no. Melde.no er en felles meldesentral for uønskede hendelser i helsetjenesten. For å melde mistanke om bivirkning etter vaksinasjon velger du boksen “Meld bivirkning av legemidler og/eller vaksine" på forsiden til melde.no. Skjemaet krever innlogging med elektronisk ID. 

Papirskjema

Skjema som skal benyttes for meldinger av bivirkninger etter vaksinasjon kan lastes ned som PDF-fil og fylles ut elektronisk, eller skrives ut og fylles ut for hånd. Skjema skal gå som vanlig postforsendelse til Folkehelseinstituttet (merk konvolutten BIVAK). Postadresse er påført skjema.

En melding om uønsket hendelse bør inneholde opplysninger om:

  • Identifiserbar vaksinert person (navn, kjønn,fødselsnummer – 11 siffer). Det er ikke nødvendig å innhente samtykke fra pasient for å melde vaksinebivirkninger 
  • Identifiserbar vaksine: preparatnavn og batchnummer, vaksinasjonsdato (klokkeslett hvis relevant), hvilken dose som er gitt (første, andre, booster) samt hvor den er administrert (arm, lår, oralt)
  • Detaljert beskrivelse av hendelsen med tidsangivelse for start, forløp og varighet
  • Identifiserbar avsender (helsepersonell): melders navn, arbeidsstedets navn og korrekt postadresse, evt. telefonnummer og e-postadresse. Leselig navn og adresse på melder er en forutsetning for å få svar fra Folkehelseinstituttet med vurdering og råd for videre vaksinasjon.
  • Underskrift og meldingsdato (hvis melding på papir)

For pasienter og privatpersoner

Personer som har opplevd uvanlige eller alvorlige symptomer som de tror skyldes vaksine, anbefales å kontakte den som har satt vaksinen, slik at denne kan melde til Folkehelseinstituttet. Det er også mulig for privatpersoner å selv melde bivirkninger via helsenorge.no


    Om trykksaken

  • Utgitt: revidert 2020
  • Av: Folkehelseinstituttet