Key factors in screening for extended-spectrum beta-lactamase (ESBL)-producing bacteria and carbapenemase-producing organism (CPO): A narrative synthesis of current evidence
Rapport
|Publisert
I 2023 besluttet Folkehelseinstituttet (FHI) og Statens Serum Institut (SSI) å samarbeide om forslag til oppdaterte nasjonale anbefalinger for screening målrettet mot resistente mikrober og sopp av spesiell betydning for helsetjenesten. Denne litteraturgjennomgangen er en del av en serie gjennomganger som har som mål å frembringe evidens for å støtte prosessen med oppdatering av anbefalingene for screening i helsetjenesten.
Sammendrag
Bakgrunn og mål
Betalaktamaser med utvidet spektrum (ESBL) er enzymer produsert av gramnegative bakterier som hemmer virkningen av de vanligste typene betalaktam-antibiotika. Karbapenemase-produserende organismer (CPO) har mekanismer som også gjør dem resistente mot bredspektrede betalaktamer. Det er viktig å forebygge spredningen av disse bakteriene i helseinstitusjoner på bakgrunn av deres resistensmekanismer, høye sykdomsbyrde og begrensede behandlingsmuligheter. Nasjonale anbefalinger for forebygging av spredning av bakteriene i helseinstitusjoner i Norge og Danmark ble oppdatert henholdsvis i 2015 og 2018. I 2023 besluttet Folkehelseinstituttet (FHI) og Statens Serum Institut (SSI) å samarbeide om forslag til oppdaterte nasjonale anbefalinger for screening målrettet mot resistente mikrober og sopp av spesiell betydning for helsetjenesten. Denne litteraturgjennomgangen er en del av en serie gjennomganger som har som mål å frembringe evidens for å støtte prosessen med oppdatering av anbefalingene for screening i helsetjenesten.
Metode
Vi gjennomførte et systematisk litteratursøk i fem databaser etter systematiske gjennomganger, samt primærlitteratur fra de nordiske landene og Nederland. Utfallsmålene i litteratur-gjennomgangen var varighet av kolonisering, risiko for smitte mellom mennesker, individuelle faktorer assosiert med ESBL/CPO infeksjon eller kolonisering og prevalens av ESBL-produserende bakterier og CPO i ulike pasientpopulasjoner og settinger. Vi ekskluderte studier om behandling, generell håndtering, laboratoriemetoder, resistens og miljøscreening. Vi valgte å ikke inkludere en diskusjonsdel i denne rapporten, ettersom tolkningen av resultatene vil bli adressert i en mer omfattende rapport som vil samle evidens sammen med andre betraktninger.
Resultater
Vi fant 437 systematiske gjennomganger og 52 primærstudier som var relevante. Studiene viste at kolonisering sannsynligvis avtar over tid, men det er utfordrende å konkludere rundt varighet av kolonisering. Risiko for infeksjon/kolonisering med ESBL-produserende bakterier og CPO etter eksponering er begrenset til noen få settinger. Eksponering kan øke risikoen for overføring, men evidensen er sparsom. Studiene om prevalens i forskjellige settinger viste en relativt høy forekomst av resistens i store deler av verden utenfor Norden, spesielt i Sørøst-Asia og Afrika. Studier på asylsøkere og flyktninger fant bærerskap av multiresistente bakterier på opptil 45 %. Assosierte faktorer med ESBL/CPO-kolonisering var reiser til land utenfor Europa og medisinske reiser. Andre assosierte faktorer var tidligere bruk av antibiotika, kirurgi, respiratorbehandling og kateterbruk.
Konklusjon
Denne litteraturgjennomgangen viste at ESBL/CPO-kolonisering sannsynligvis avtar over tid. Dokumentasjon om smitterisiko er fortsatt ikke entydig. Viktige assosierte faktorer for ESBL/CPO-kolonisering er reise til land utenfor Europa, medisinske reiser, bruk av antibiotika, kirurgi, respiratorbehandling og kateterbruk. Studiene viste også en høy andel bærerskap blant asylsøkere og flyktninger.