Tuberkulose i Norge 2023 – med behandlingsresultater for 2022: Årsrapport
Rapport
|Publisert
Denne rapporten oppsummerer epidemiologisk informasjon om tuberkulose meldt i Norge i 2023 og smittesporing og behandlingsresultater for pasienter meldt med tuberkulosesykdom i 2022.
Hovedbudskap
I 2023 ble det rapportert 153 pasienter med tuberkulose i Norge, det laveste antallet rapportert siden det nasjonale tuberkuloseregisteret (senere MSIS) ble opprettet i 1962. Forekomsten i befolkningen som helhet (insidensrate på 2,8 per 100 000 innbyggere) og blant norskfødte (insidensrate på 0,4 per 100 000 innbyggere) er en av verdens laveste.
De fleste (87 %) som blir syke av tuberkulose i Norge er utenlandsfødte, og født i land med høy forekomst av sykdommen. Ukraina, Norge, og Filippinene var de vanligste fødelandene for pasienter med tuberkulose i Norge i 2023, med henholdsvis 24 %, 12 %, og 8 % av tilfellene. Den høye andelen av ukrainere er knyttet til ankomsten av mange ukrainske flyktninger i 2022 og 2023.
Tuberkulosesykdom kan være vanskelig å oppdage, og screening og smittesporing er viktig for tidlig diagnose. I 2023 ble litt over halvparten av tuberkulosetilfellene oppdaget gjennom forskjellige rutineundersøkelser, inkludert gjennom rutineundersøkelse av flyktninger og asylsøkere. Genetiske analyser av tuberkulosebakterier og rapporter fra smittesporing rundt tuberkulosepasienter tyder på at veldig få blir syke med tuberkulose som følge av smitte i Norge.
De siste årene har det vært en økning i antall tilfeller av multiresistent tuberkulose (MDR-TB) I 2023 ble det rapportert 15 MDR-TB tilfeller i Norge, hovedsakelig blant personer fra Ukraina. Forekomsten av MDR-TB blant ukrainere i Norge svarer til forekomsten av MDR-TB i Ukraina. De fleste pasientene med MDR-TB ble oppdaget gjennom rutineundersøkelse kort tid etter ankomst til Norge.
Forebyggende tiltak, inkludert gratis undersøkelse og behandling, samt smittesporing, bidrar til å forebygge tuberkulose i Norge. Det finnes effektiv behandling for tuberkulose og de fleste som behandles i Norge blir friske. Bruken av forebyggende behandling har økt siden 2003, og i 2023 mottok 696 personer slik behandling. De fleste mottakere av forebyggende behandling er personer mellom 20-40 år som er født utenfor Norge.