Menns bruk av primærhelsetjenesten
Notat
|Publisert
Menns helsetjenestebruk skiller seg fra kvinners. I dette notatet dokumenterer vi forskjeller mellom kjønnene i bruk av primærhelsetjenester (fastlege og legevakt), særlig med vekt på de som ikke bruker primærhelsetjenesten.
Last ned
Sammendrag
Innledning
Menns helsetjenestebruk skiller seg fra kvinners. I dette notatet dokumenterer vi forskjeller mellom kjønnene i bruk av primærhelsetjenester (fastlege og legevakt), særlig med vekt på de som ikke bruker primærhelsetjenesten.
Metode
Ved å ta i bruk koblede data fra KUHR (Kontroll og utbetaling av helserefusjoner) sammen med demografiske kjennetegn fra SSBs registre beskriver vi antall konsultasjoner per år og andelen som ikke bruker primærhelsetjenester for menn, og sammenligner mønstrene med kvinner. Konsultasjoner i forbindelse med prevensjon og graviditet er ikke tatt med i undersøkelsen.
Resultat
Vi finner betydelige forskjeller i både antall konsultasjoner per år og sannsynligheten for ikke å ha hatt en konsultasjon i løpet av de tre siste årene. Det er rundt 1,25 færre konsultasjoner årlig for menn enn kvinner når vi tar høyde for demografiske kjennetegn, som utgjør i underkant av 30%, og i underkant av 8 prosentpoeng høyere sannsynlighet for ikke å ha hatt konsultasjon i primærhelsetjenesten de siste tre årene for menn. Forskjellene mellom menn og kvinner er større i enkelte grupper, slik som blant personer med innvandringsbakgrunn og personer uten registrert partner.
Diskusjon
Undersøkelsene vi har gjort kan ikke si noe om årsakene til de betydelige forskjellene mellom menn og kvinners helsetjenestebruk vi observerer. For å kunne påvise årsaker er det behov for andre metoder og mer forskning. Mulige årsaker kan være mange og sammensatt, og kan gjenspeile en lang rekke forhold, eksempelvis barrierer i helsetjenesten, ulike behov som følge av forskjeller i underliggende helse, forskjeller i normer eller forskjeller i valg og preferanse. Denne undersøkelsen kan heller ikke si noe om følgene av forskjeller i helsetjenestebruk og om dette påvirker helsen negativt eller ei. FHI ser et tydelig behov for mer kunnskap både om hvordan de betydelige forskjellene er fordelt i undergrupper av menn og kvinner, hva som er årsakene til forskjellene og hvilke tiltak som kan utjevne de forskjellene som eventuelt bidrar til dårligere helse.