Tuberkulose i Norge 2022 – med behandlingsresultater for 2021: årsrapport
Rapport
|Publisert
Denne rapporten oppsummerer epidemiologisk informasjon om tuberkulose meldt i Norge i 2022 og smittesporing og behandlingsresultater for pasienter meldt med tuberkulosesykdom i 2021.
Hovedbudskap
Etter åtte påfølgende år med nedgang i antall personer med tuberkulosesykdom i Norge, økte antall meldte tilfeller til Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) i 2022. Økningen var likevel beskjeden, fra 155 tilfeller i 2021 til 174 tilfeller i 2022. Utviklingen må ses i lys av økt trafikk over landegrensen etter opphør av restriksjoner under koronavirus-pandemien, samt økning i antall flyktninger til landet.
De aller fleste som blir syke av tuberkulose i Norge er født i land med høy forekomst av sykdommen. Både andelen og antallet norskfødte gikk ned i 2022, og var på et historisk lavt nivå med bare 17 tilfeller i denne gruppen.
Innvandringsmønsteret til Norge styrer i høy grad fordelingen både når det gjelder kjønn, alderssammensetning og landbakgrunn blant personer med tuberkulose her i landet. Dette gjør at vi de siste årene har sett en økning i andel kvinner sammenliknet med tidligere, da menn dominerte statistikken. I 2022 utgjorde ukrainske kvinner en høy andel av nyankomne flyktninger og asylsøkere til landet. Ettersom Ukraina er et land med høy forekomst av tuberkulose gjenspeiles dette i fjorårets tall MSIS-tall.
De siste to årene har det vært en økning i antall tilfeller av multiresistent tuberkulose (MDR TB). Denne økningen er særlig markant dersom man ser på andelen MDR TB av det totale antallet dyrkningspositive tuberkulosetilfeller (7,2% i 2022). Økning i forekomsten av MDR TB ses også på verdensbasis. I kombinasjon med et stort etterslep i tuberkulosediagnostikk og behandling i en rekke land som følge av pandemien, og økende dødelighet globalt sett gir dette grunn til bekymring for utviklingen fremover.
De aller fleste som behandles for tuberkulose i Norge blir friske. I 2021 hadde 89 % vellykket resultat av behandlingen, og denne andelen fordelte seg omtrent likt blant utenlandsfødte og norskfødte.
Forebyggende behandling utgjør en viktig del av tuberkulosearbeidet her i landet, og i 2022 var det over tre ganger så mange som mottok forebyggende behandling som personer behandlet for tuberkulosesykdom.
Smittesporing utgjør en annen del av tuberkulosearbeidet, og skal gjennomføres rundt alle tilfeller av lungetuberkulose. I 2021 ble det meldt inn 85 smittesporinger, noe som resulterte i funn av 102 personer med mistenkt nysmitte. 4 av disse hadde tuberkulosesykdom, og fikk igangsatt behandling, mens 50 fikk forebyggende behandling for å forhindre senere sykdomsutvikling.