Hjerte- og karregisteret – Rapport for 2022
Rapport
|Publisert
Denne rapporten viser tall på forekomst og behandling av hjerte- og karsykdom i Norge i 2022.
Oversiktstall
I 2022 har 6,9 % av befolkningen og litt flere menn (7,3 %) enn kvinner (6,4 %) fått behandling for hjerte- og karsykdom i spesialisthelsetjenesten. Flest personer i aldersgruppen 70-80 år har fått behandling for hjerte og karsykdom.
Forekomst av hjerte og karsykdommer
Justert for alder i befolkningen har antallet hjerteinfarkt og hjerneslag falt hos både kvinner og menn de siste fem årene. Nye tilfeller med akutt hjerteinfarkt har falt med 31 % hos kvinner og 22 % prosent hos menn og akutt hjerneslag har falt med 8 % hos kvinner og 10 % hos menn fra 2017 til 2022. Den samme positive utviklingen ser vi ikke for hjertesvikt og eller for hjerterytmeforstyrrelsene atrieflimmer/atrieflutter.
Aldersstandardisert rate for førstegangstilfeller med hjertesvikt og atrieflimmer/flutter har vært relativt stabil hos begge kjønn fra 2017 til 2022.
Prosedyrer
Antallet pasienter som får utført åpen hjertekirurgi med koronar bypasskirurgi er halvert de siste ti årene. Parallelt med en markant økning i antallet pasienter som får utført transkutane implantasjoner av aortaklaffproteser (TAVR) for behandling av aortastenose, har det også vært en nedgang i antallet pasienter som får utført kirurgiske aortaklaffoperasjoner (SAVR).
Døde
Hjerte- og karsykdommer er den nest vanligste dødsårsaken i Norge og stod for 23 % av alle dødsfall i 2022. I gjennomsnitt er det 28 personer som dør av hjerte- og karsykdommer daglig. Aldersstandardiserte rater for dødelighet av hjerte- og karsykdommer har gått ned fra 311 til 209 per 100 000 i løpet av de siste ti årene. Det er flere menn enn kvinner som dør av hjerte- og karsykdommer.