Har restriktive tiltak gjennom pandemien hatt konsekvenser for unges kosthold og spisevaner?
Notat
|Publisert
Strenge tiltak for å begrense smitte under covid-19 pandemien medførte store endringer i hverdagen til norske barn og unge både på skolen og i fritiden. Det er usikkert om disse endringene påvirket unges kosthold og spisemønster. Målet med denne undersøkelsen var å undersøke om ungdom endret kosthold og spisevaner under pandemien.
Hovedbudskap
- Ungdom som deltok i den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa) svarte på spørsmål om spisevaner og matinntak det året de fylte 14 år. Dette gjør det mulig å undersøke om 14-åringer som gruppe endret kosthold i en tidsperiode som omfattet tiden før, under og etter covid-19 pandemien.
- Resultatene viste ingen store endringer i kosthold og spisevaner mellom ungdommer før, under og etter pandemien. Ett unntak var en tydelig økning i andel ungdom med for høyt inntak av tilsatt sukker (≥10 % av totalt energiinntak fra tilsatt sukker). Økningen inntraff på samme tid som innføringen av strenge tiltak våren 2020 og fortsatte resten av måleperioden (ut våren 2022).
- Den relative økningen i inntaket av tilsatt sukker kan forklares av økt inntak av søte bakervarer, sjokolade & godteri, og sukkerholdig drikke, inkludert energidrikk. Økningen var størst for inntak av energidrikk, og større blant jenter enn blant gutter.