Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Har restriktive tiltak gjennom pandemien hatt konsekvenser for unges kosthold og spisevaner?»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Har restriktive tiltak gjennom pandemien hatt konsekvenser for unges kosthold og spisevaner?

Notat

Har restriktive tiltak gjennom pandemien hatt konsekvenser for unges kosthold og spisevaner?

Publisert

Strenge tiltak for å begrense smitte under covid-19 pandemien medførte store endringer i hverdagen til norske barn og unge både på skolen og i fritiden. Det er usikkert om disse endringene påvirket unges kosthold og spisemønster. Målet med denne undersøkelsen var å undersøke om ungdom endret kosthold og spisevaner under pandemien.

Har restriktive tiltak gjennom pandemien hatt konsekvenser for unges kosthold og spisevaner?.

Strenge tiltak for å begrense smitte under covid-19 pandemien medførte store endringer i hverdagen til norske barn og unge både på skolen og i fritiden. Det er usikkert om disse endringene påvirket unges kosthold og spisemønster. Målet med denne undersøkelsen var å undersøke om ungdom endret kosthold og spisevaner under pandemien.


Om publikasjonen

  • Utgitt: 2023
  • Av: Folkehelseinstituttet
  • Forfattere: Brantsæter AL, Pérez TV, Biele G, Torheim LE, Abel MH.

Hovedbudskap

  • Ungdom som deltok i den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa) svarte på spørsmål om spisevaner og matinntak det året de fylte 14 år. Dette gjør det mulig å undersøke om 14-åringer som gruppe endret kosthold i en tidsperiode som omfattet tiden før, under og etter covid-19 pandemien.  
  • Resultatene viste ingen store endringer i kosthold og spisevaner mellom ungdommer før, under og etter pandemien. Ett unntak var en tydelig økning i andel ungdom med for høyt inntak av tilsatt sukker (≥10 % av totalt energiinntak fra tilsatt sukker). Økningen inntraff på samme tid som innføringen av strenge tiltak våren 2020 og fortsatte resten av måleperioden (ut våren 2022).  
  • Den relative økningen i inntaket av tilsatt sukker kan forklares av økt inntak av søte bakervarer, sjokolade & godteri, og sukkerholdig drikke, inkludert energidrikk. Økningen var størst for inntak av energidrikk, og større blant jenter enn blant gutter.