Barnevaksinasjonsprogrammet i Norge 2022
Rapport
|Publisert
Denne rapporten beskriver hvordan Folkehelseinstituttet (FHI) arbeidet med det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet i 2022, meldte tilfeller av sykdommene det vaksineres mot, hvilke vaksiner som ble brukt og meldte bivirkninger av disse.
Sammendrag
Barnevaksinasjonsprogrammet 2022
Barnevaksinasjonsprogrammet er et sentralt virkemiddel for å forebygge smittsomme sykdommer i befolkningen og hindre alvorlig sykdom og død både i barndommen og senere i livet. Denne rapporten beskriver hvordan Folkehelseinstituttet (FHI) arbeidet med det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet i 2022, meldte tilfeller av sykdommene det vaksineres mot, hvilke vaksiner som ble brukt og meldte bivirkninger av disse.
Rapporten gir også informasjon om de ulike overvåkingssystemene vi har for å følge med på effekt og sikkerhet av vaksinene i barnevaksinasjonsprogrammet. Rapporten er grunnlag for informasjon og kommunikasjon om barnevaksinasjonsprogrammet.
I dag inneholder det norske barnevaksinasjonsprogrammet vaksiner mot 12 sykdommer som tilbys til alle barn og unge: Rotavirussykdom, difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt, Haemophilus influenzae type b (Hib)-infeksjon, hepatitt B, pneumokokksykdom, meslinger, kusma, røde hunder og humant papillomavirus (HPV). Barn i definerte risikogrupper ble i tillegg tilbudt vaksine mot tuberkulose (BCG), og barn født før svangerskapsuke 32 fikk tilbud om en ekstra dose seksvalent vaksine[1] ved alder 6-8 uker for å redusere risiko for alvorlig forløp av kikhoste. Vaksinasjonsdekningen er stabilt høy, og vaksinasjonsdekningen mot HPV har økt litt år for år. I år publiseres også vaksinasjonsdekningen for HPV-vaksine til gutter ved 16-årsalder for første gang, og viser at Norge ligger i verdenstoppen for HPV-vaksinasjon for gutter. Det er generelt lav forekomst av sykdommene vi vaksinerer mot. Det viser effekten av et vaksinasjonsprogram med høy oppslutning. Årets rapport viser også en nedgang i antall meldte bivirkninger, og de mistenkte bivirkningene som er meldt gir ikke grunn til å endre gjeldende anbefalinger for vaksiner som benyttes i barnevaksinasjonsprogrammet.
Mer informasjon om sykdommene det vaksineres mot og om vaksinasjon finnes i de elektroniske veilederne Smittevernhåndboka (oppslagsverk om forebygging og kontroll av smittsomme sykdommer) og Vaksinasjonshåndboka (veiledning om vaksinasjon for helsepersonell) som begge er tilgjengelige på FHIs nettside www.fhi.no.
[1] Seksvalent vaksine = kombinasjonsvaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste, polio, hepatitt B og Hib.