Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «NORM og NORM-VET:Usage of Antimicrobial Agents and Occurrence of Antimicrobial Resistance in Norway»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • NORM og NORM-VET:Usage of Antimicrobial Agents and Occurrence of Antimicrobial Resistance in Norway

Rapport

NORM og NORM-VET:Usage of Antimicrobial Agents and Occurrence of Antimicrobial Resistance in Norway

Publisert

Årets rapport fra NORM og NORM-VET presenterer data om forekomst av antibiotika-resistens og forbruk av antibiotika til mennesker og dyr i 2020.

NORM og NORM-VET Usage of Antimicrobial  Agents and Occurrence of Antimicrobial Resistance  in Norway.

Årets rapport fra NORM og NORM-VET presenterer data om forekomst av antibiotika-resistens og forbruk av antibiotika til mennesker og dyr i 2020.


Om rapporten

  • Utgitt: 09/2021
  • Av: Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet
  • Forfattere: Flere forfattere. Redaktører: Gunnar Skov Simonsen Hege Salvesen Blix Kari Grave Anne Margrete Urdahl.
  • ISSN trykt: 1502-2307
  • ISSN elektronisk: 1890-9965

Hovedbudskap

Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens hos mikrober (NORM) og Norsk overvåkingsprogram for antibiotikaresistens i mikrober fra fôr, dyr og nærings-midler (NORM-VET) utgir en felles årlig rapport. Årets rapport presenterer data om forekomst av antibiotika-resistens og forbruk av antibiotika til mennesker og dyr i 2020. Data fra relevante prosjekter som ikke er med i de kontinuerlige overvåkingsprogrammene, presenteres også. 

NORM og NORM-VET ble etablert som deler av Regjeringens tiltaksplan mot antibiotikaresistens offentlig-gjort i 2000. NORM koordineres av Avdeling for mikro-biologi og smittevern, Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø. NORM-VET koordineres av Veterinærinstituttet.  

I Norge er forekomsten av antibiotikaresistens fortsatt lav i bakterier fra mennesker og dyr. Dette skyldes lavt forbruk av antibiotika, et fordelaktig forbruksmønster, og effektive tiltak mot spredning av resistente bakterier. Resultatene som presenteres i rapporten, viser at strategiene mot antibiotikaresistens har vært vellykkede både i husdyr-holdet og i helsevesenet. Det er imidlertid nødvendig med kontinuerlig innsats for å bevare den gunstige situasjonen slik at antibiotika også i fremtiden vil være effektive for de som trenger det. NORM/NORM-VET-rapporten er viktig for å dokumentere utviklingen av antibiotikaforbruk og resistens hos mennesker og dyr, og for å evaluere effekten av tiltak.