Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Tvillingstudien prosjekt Innstilt på endring»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Tvillingstudien prosjekt Innstilt på endring

Prosjekt

Tvillingstudien "Innstilt på endring" - prosjektbeskrivelse

Publisert

I denne tvillingstudien forskes det på hvordan miljø og gener kan påvirke endringer i hjernen og ulike kognitive funksjoner som hukommelse og navigasjon. Det samles inn data om en- og toeggede likekjønnete tvillingpar fra 18 år og oppover.

Noen av tvillingparene sykler i en virtuell virkelighet (VR) mens de gjør oppgaver som trener navigasjonsevnen og hukommelsen. Foto: FHI.
Noen av tvillingparene sykler i en virtuell virkelighet (VR) mens de gjør oppgaver som trener navigasjonsevnen og hukommelsen. Foto: FHI.

Sammendrag

Prosjektet "Innstilt på endring" er et samarbeid mellom Nasjonalt tvillingregister ved Folkehelseinstituttet og Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Noen av tvillingparene er med på en ti ukers lang hukommelsestrening. Dette innebærer at de to ganger i uken sykler i en virtuell virkelighet (VR) mens de gjør oppgaver som trener navigasjonsevnen og hukommelsen. I tillegg deltar tvillingene i ukentlige gruppemøter med foredrag om kognisjon, navigasjon og hukommelsesteknikker.

For å undersøke utbyttet av hukommelsestreningen tas det magnetisk resonansavbildning (MR) av hjernen, og det gjøres ulike kognitive undersøkelser før og etter hukommelsestreningen.

Tvillinger kan velge å ikke delta i hukommelsestreningen og kun ta MR og kognitive tester med ti ukers mellomrom. Dette gjør at prosjektet har en passiv kontrollgruppe, som er veldig verdifullt i denne type studier.

I tvillingstudien "Innstilt på endring" kartlegges det også hvorvidt andre faktorer, som for eksempel ernæring, fødselsvekt og fysisk helse, kan påvirke eventuelle endringer med denne type trening. Disse dataene samles inn ved hjelp av spørreskjemaer.

Prosjektnummer

Prosjekt nr 2438.

Start

03.2018

Slutt

01.2038

Status

Pågående

Finansiering

The European Research Council (ERC), Consolidator grant. Tillegg av internmidler fra UiO.

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo

Prosjektleder

Eksterne prosjektdeltakere

Kristine B. Walhovd (prosjektleder), Anders M. Fjell, Synne Stadheim Øiestad, Martine Herud og Knut Øverbye, alle fra Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo.


Kontaktperson FHI

Thomas Sevenius Nilsen