Nordisk samarbeid om smittevern i helsetjenesten
Prosjekt
|Publisert
Helsetjenesteassosierte infeksjoner (HAI) og antimikrobiell resistens (AMR) er en økende utfordring globalt. Utfordringene knyttet til AMR, antibiotikastyring og smittevern i helsetjenesten er relativt like i de nordiske landene. Så landene samarbeider for å fremme felles interesser, som tilgang til lite resistensfremmende (smalspektrede) antibiotika og mer kunnskap om smittevern blant helsepersonell. De nordiske landene samarbeider også tett i baltiske og europeiske prosjekter.
Sammendrag
Nordisk smittevernutdanning
Det er opprettet en nordisk smittevernutdanning ved Gøteborgs universitet, hvor smittevernpersonell fra alle landene underviser. Utdanningen er åpen for helsepersonell i alle land.
Nordisk smittevern-nettverk
Folkehelseinstituttet i Norge, Statens Serum Institut i Danmark, Folkhälsomyndigheten i Sverige, Center for Health Security and Communicable Disease Control på Island og Institutet för hälsa och välfärd i Finland samarbeider om forebygging og kontroll av HAI samt av AMR. Nettverket har fire møter i året, hvor det utveksles informasjon, ekspertise og erfaring om relevante aktiviteter knyttet til forebygging av AMR, antibiotikastyring og smittevern i helsetjenesten. Det samarbeides om utdanning i smittevern, råd om basale smittevernrutiner og tiltak for å minimere spredning av AMR i helsetjenesten. Nettverket samarbeider også mellom møtene.
- Statens Serum Institut, Danmark
- Folkhälsomyndigheten, Sverige
- Center for Health Security and Communicable Disease Control, Island
- Institutet för hälsa och välfärd, Finland
European Union Joint Action on Antimicrobial Resistance and Healthcare-Associated Infections (EU-JAMRAI-2)
EU-JAMRAI-2 er et europeisk samarbeidsprosjekt for å skape synergier i arbeidet mot AMR og HAI. Dette er den største EU-satsningen mot AMR noensinne, med et budsjett på over 50 millioner Euro over fire år. I et av prosjektene i EU-JAMRAI-2 skal de nordiske landene jobbe sammen for bedre tilgang til lite resistensdrivende (smalspektrede) antibiotika.
- EU-JAMRAI-2 (https://eu-jamrai.eu/)
Northern Dimension Partnership in Public Health and Social Well-being (NDPHS)
Folkehelseinstituttet er av Helse- og omsorgsdepartementet oppnevnt som nasjonal representant til AMR-ekspertgruppen i NDPHS. Nettverket inkluderer Estland, Finland, Tyskland, Island, Latvia, Litauen, Polen, Sverige og Russland (suspendert). Målet er å finne og etablere sammenlignbare tall om forbruk av antibiotika og forekomst av AMR, samt dele erfaringer om effektive tiltak for forebygging av HAI og spredning av AMR i deltakerlandene.
Baltic One Health – One Plan (BALTOHOP)
Sammen med danske, svenske og baltiske kolleger, skal Folkehelseinstituttet utvikle og etablere én-helse-orienterte handlingsplaner mot AMR i de baltiske land. Selv om Folkehelseinstituttet ikke er formell partner i BALTOHOP, bidrar vi aktivt i prosjektet:
Platform for Innovation of Existing Antibiotics (Platinea)
Platinea er en tverrfaglig svensk gruppe som arbeider for å sikre tilgang til antibiotika. De har nylig kartlagt hvilke antibiotika hvert av de nordiske landene har tilgang til, inkludert antibiotika som er lite/vanskelig tilgjengelige. Folkehelseinstituttet er medlem av referansegruppen for Platinea.
Prosjektleder
Hanne-Merete Eriksen-Volle
Status
Pågående