Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Prenatalt stress, DNA metylering og barns utvikling. Et søskendesign»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Prenatalt stress, DNA metylering og barns utvikling. Et søskendesign

Prosjekt

Prenatalt stress, DNA metylering og barns utvikling. Et søskendesign - prosjektbeskrivelse

Publisert

I dette prosjektet tar vi sikte på å undersøke DNAm som en potensiell biologisk vei som knytter tidlig livsstress til barndom og senere ungdomsår, og å få ny kunnskap om rollen til DNA-metylering (DNAm) i risikoen for barndomspsykopatologi.


Sammendrag

Til dags dato antyder flere studier at lidelser hos voksne kan spores tilbake til tidlig risiko, bl.a. stress i livet, ofte også referert til som Developmental Origins of Health and Disease (DOHaD). Både dyre- og menneskestudier har funnet at eksponering for prenatal risiko er assosiert med senere uhelse i voksen alder. Utredning av tidlige risikoveier er derfor avgjørende for forebygging, da helseøkonomiske beregninger viser at tiltak som settes inn tidlig i livet har større innvirkning på psykisk helse, enn tiltak som iverksettes senere. I dette prosjektet tar vi sikte på å undersøke DNAm som en potensiell biologisk vei som knytter tidlig livsstress til barndom og senere ungdomsår, og å få ny kunnskap om rollen til DNA-metylering (DNAm) i risikoen for barndomspsykopatologi.

Prosjektet vil benytte data fra den Norske Mor og Barn studien. Vi vil også fokusere særlig på et underutvalg av søsken som er ulikt eksponert for risiko i svangerskapet. Vi forventer at prosjektet vil kunne bidra med ny kunnskap om prenatalt risiko som kan være av interesse for klinikere og helsepersonell og på lang sikt bidra til å redusere risiko og bidra til at nybakte mødre og barn får en bedre start. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd tildeling:301004 og delvis via Promenta forskningssenter:288083

Prosjektnummer

PDB 2982

Start

01.10.2020

Slutt

30.09.2025

Status

Pågående

Godkjenninger

Godkjent av REK - Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk. REK-nr: 185800

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Universitetet i Oslo

Prosjektleder