Prenatalt stress, DNA metylering og barns utvikling. Et søskendesign
Prosjekt
|Publisert
I dette prosjektet tar vi sikte på å undersøke DNAm som en potensiell biologisk vei som knytter tidlig livsstress til barndom og senere ungdomsår, og å få ny kunnskap om rollen til DNA-metylering (DNAm) i risikoen for barndomspsykopatologi.
Sammendrag
Til dags dato antyder flere studier at lidelser hos voksne kan spores tilbake til tidlig risiko, bl.a. stress i livet, ofte også referert til som Developmental Origins of Health and Disease (DOHaD). Både dyre- og menneskestudier har funnet at eksponering for prenatal risiko er assosiert med senere uhelse i voksen alder. Utredning av tidlige risikoveier er derfor avgjørende for forebygging, da helseøkonomiske beregninger viser at tiltak som settes inn tidlig i livet har større innvirkning på psykisk helse, enn tiltak som iverksettes senere. I dette prosjektet tar vi sikte på å undersøke DNAm som en potensiell biologisk vei som knytter tidlig livsstress til barndom og senere ungdomsår, og å få ny kunnskap om rollen til DNA-metylering (DNAm) i risikoen for barndomspsykopatologi.
Prosjektet vil benytte data fra den Norske Mor og Barn studien. Vi vil også fokusere særlig på et underutvalg av søsken som er ulikt eksponert for risiko i svangerskapet. Vi forventer at prosjektet vil kunne bidra med ny kunnskap om prenatalt risiko som kan være av interesse for klinikere og helsepersonell og på lang sikt bidra til å redusere risiko og bidra til at nybakte mødre og barn får en bedre start. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd tildeling:301004 og delvis via Promenta forskningssenter:288083
Prosjektnummer
PDB 2982
Start
01.10.2020
Slutt
30.09.2025
Status
Pågående
Godkjenninger
Godkjent av REK - Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk. REK-nr: 185800
Prosjekteier/ prosjektansvarlig
Universitetet i Oslo