Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «En retrospektiv vurdering av beskyttende GBS-kapsulære polysakkaridnivåer hos nyfødte norske spedbarn som deltar i MoBa»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • En retrospektiv vurdering av beskyttende GBS-kapsulære polysakkaridnivåer hos nyfødte norske spedbarn som deltar i MoBa

Prosjekt

En retrospektiv vurdering av beskyttende GBS-kapsulære polysakkaridnivåer hos nyfødte norske spedbarn som deltar i MoBa - prosjektbeskrivelse

Publisert


Sammendrag

Omtrent 1/3 av kvinner og menn er bærere av Gruppe B streptokokker (GBS) i underlivet. I forbindelse med en vaginal fødsel vil omtrent halvparten av barna til kvinner som er bærere av GBS bli kolonisert på hudoverflaten. Imidlertid er det også en liten andel barn som blir syke med en alvorlig infeksjon (blodforgiftning, lungebetennelse, hjernehinnebetennelse etc). Dette er svært fryktede infeksjoner og man behandler derfor nyfødte barn ganske liberalt med antibiotika for å forhindre sykdom. Dessverre fører den massive antibiotikabehandling til uønsket påvirkning av tarmflora og immunforsvaret til det nyfødte barnet, og det kan være plagsomt for barnet. I tillegg vil man ikke alltid finne de "riktige barna" som trenger behandling. Det gjør at fortsatt noen barn kan bli syke og dø eller få alvorlige senskader.

Det er nå kommet en ny GBS-vaksine som er under utprøving. For å vurdere effekten av denne vaksinen ønsker man også å se på antistoff-nivået i blodet til barn som har hatt GBS infeksjon og sammenligne med barn som ikke har hatt GBS infeksjon. Dette er en viktig del av evalueringen av en slik ny vaksine.
I dette prosjektet vil vi se på GBS antistoffnivå i blodet fra mødre og nyfødte barn som ble inkludert i Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa).

Prosjektet vil kunne bidra til at en ny GBS vaksine kan komme på markedet og både beskytte nyfødte barn mot GBS infeksjoner, men også bidra til å redusere unødig antibiotikabehandling på mistanke om GBS infeksjon.

Prosjektnummer

PBD 2686

Start

21.06.2021

Slutt

31.07.2023

Status

Pågående

Godkjenninger

2019/REK sør-øst A

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Universitetssykehuset Nord-Norge

Prosjektleder