Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Miljømessige og genetiske årsaker til migrene hos barn og unge»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Miljømessige og genetiske årsaker til migrene hos barn og unge

Prosjekt

Miljømessige og genetiske årsaker til migrene hos barn og unge - prosjektbeskrivelse

Publisert

Vårt mål med studien er se på miljømessige og genetiske faktorer for migrene gjennom familieanalyser av mor-far-barn trioer.


Sammendrag

Migrene er en relativt vanlig sykdom i barne- og ungdomsår, med en prevalens på ca. 8%. Hyppig hodepine hos skolebarn har store konsekvenser for både skolegang, fritid, sosialt liv og livskvalitet. Selv om noen av barna blir kvitt sin hodepine, vil de fleste fortsett ha migreneanfall også i voksen alder. Det er velkjent at migrene går i familier, og tvillingstudier har indikert at genetikk spiller en viktig rolle. Imidlertid er migrene også koblet til miljømessige faktorer, og vi vet ikke i hvilken grad familieopphopning av migrene skyldes miljø eller genetikk. Tidligere genetiske studier har funnet 38 risikoloci, men disse forklarer bare en liten del av heretabiliteten for migrene. Man tenker seg at denne "manglende heretabiliteten" kan skyldes mer komplekse genetiske mekanismer, som interaksjoner mellom gener, eller mellom gener og miljø, eller imprinting (at effekten av en risikovariant avhenger av hvorvidt det arves fra mor eller far). Vårt mål med studien er se på miljømessige og genetiske faktorer for migrene gjennom familieanalyser av mor-far-barn trioer. 
 
Vi vil benytte data fra MoBa studien, og vi vil i første omgang klargjøre assosiasjonen av hodepine/migrene mellom mor, far og barn, der vi ved å inkludere familiestruktur og ulike miljøfaktorer, vil undersøke hvorvidt eventuelle assosiasjoner mest sannsynlig skyldes miljø eller genetikk. Videre vil vi replikere kjente genetiske risikovarianter for migrene i trioene og kartleggge såkalt parent-of-origin effects (imprinting), altså hvorvidt effekten av en risikovariant avhenger av om den er arvet fra mor eller far. Infrastrukturen MoBa Genetics vil benyttes.
Se fullstendig prosjektbeskrivelse på Cristin for mer informasjon om resultater, deltakere, kontakter med mer

Prosjektnummer

2513

Start

10.11.2017

Slutt

31.12.2033

Status

Pågående

Godkjenninger

Regionale komitéer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) - 2017/2391

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Oslo Universitetssykehus HF

Prosjektleder

Prosjektdeltakere ved FHI

Håkon Kristian Gjessing

Per Minor Magnus

Eksterne prosjektdeltakere

Pål Rasmus Njølstad, John-Anker Zwart, Sigrid Børte