Kartlegging av eksponering for uønskede stoffer
Prosjekt
|Publisert
FHI har etablert Miljøbiobanken der vi samler blod- og urinprøver fra personer som bor i Norge.
Sammendrag
En viktig oppgave i PARC er å kartlegge den europeiske befolkningens eksponering for uønskede stoffer. Det skal gjøres ved å måle konsentrasjoner av relevante stoffer i prøver fra mennesker (f.eks. blod og urin). Dette kalles human biomonitorering. Dette er et arbeid som ble igangsatt i et tidligere EU-prosjekt kalt HBM4EU og som nå fortsetter i PARC.
FHI har etablert Miljøbiobanken der vi samler blod- og urinprøver fra personer som bor i Norge. Deltagerne svarer også på et spørreskjema om bolig, livsstil, kosthold og miljøet rundt seg. Prøver fra barn og ungdom som ble samlet i Miljøbiobanken i 2016-17 inngikk i biomonitoreringen som ble gjort i HBM4EU. Resultatene har gitt oss en god oversikt over hvilke uønskede stoffer norske barn og ungdom har i kroppen og hvordan nivåene av disse er sammenlignet med andre Europeiske land.
Miljøbiobanken skal snart i gang med en ny innsamling av prøver og Miljøbiobanken har nå blitt valgt som en av de europeiske undersøkelsene som skal inngå i PARC. Det er blant annet fordi Miljøbiobanken kan tilfredsstille kravene PARC stiller til hvordan undersøkelsene utføres for at resultatene i alle land skal bli sammenliknbare. Dette vil gi oss muligheten til å se om det er endringer i nivåene siden de forrige prøvene ble samlet inn og det vil også bli målt andre uønskede stoffer denne gangen.
PARC har som mål å etablere et bærekraftig system for jevnlig overvåkning av den europeiske befolkningens eksponering for uønskede stoffer. FHI deltar aktivt i dette arbeidet og dette er også et viktig mål for Miljøbiobanken.
FHI er også involvert i et arbeid i PARC hvor det etableres biomonitoreringsverdier som angir øvre grense for trygg eksponering, kalt HBM guidance values.